ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ (ΖΩΙΚΑ)   /   ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ
02/03/2015

image1_F32652.jpegΗ γεωργία και η κτηνοτροφία είναι οι πιο παλιές δραστηριότητες του ανθρώπου, που επηρεάζουν το περιβάλλον και πηρεάζονται από αυτό και σε χώρες όπως η Ελλάδα, διαµόρφωσαν το χώρο και τη ζωή µέσα σε αυτόν. Η διάταξη των χωραφιών και των καλλιεργειών γύρω από τα χωριά, οι αναβαθµίδες για να καλλιεργηθούν οι πλαγιές, οι φυτοφράκτες για να προστατευτούν τα χωράφια, τα βοσκοτόπια και οι στάνες, διαµόρφωσαν το χώρο γύρω από τα χωριά και αποτελούν την ύπαιθρο όπως την αντιλαµβανόµαστε. Η ύπαιθρος σε κάθε τόπο έχει διαφορετική µορφή ανάλογα µε τις καλλιέργειες που ασκούνται στην κάθε περιοχή, τον τρόπο που είναι χωρισµένα τα χωράφια, τον τρόπο που είναι κλαδεµένα τα δέντρα,α είδη και τις ποικιλίες που καλλιεργούνται, την κλίση του εδάφους, την ύπαρξη νερού ή όχι κλπ. Αυτές τις µορφές, που διαµορφώνονται από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τις ονοµάζουµε αγροτικά τοπία για να τα ξεχωρίσουµε από άλλα τοπία µιας περιοχής, όπως τα δασικά. Η γεωργία εκτός από δικά της ξεχωριστά τοπία, διατηρεί και προσφέρει τροφή και καταφύγιο σε πολλά άγρια ζώα και φυτά.Η γεωργία και η κτηνοτροφία έχουν αλλάξει σηµαντικά µε την πάροδο του χρόνου, λύνοντας πολλά προβλήµατα και δηµιουργώντας, όµως, άλλα. Οι αλλαγές που έφερε η µαζική χρήση των λιπασµάτων, των γεωργικών µηχανηµάτων, των νέων αρδευτικών συστηµάτων καθώς και η εγκατάλειψη παραδοσιακών τρόπων καλλιέργειας και εκτροφής των ζώων, έδωσαν νέα ώθηση στη γεωργία, η οποία αύξησε µεν το γεωργικό εισόδηµα, αλλά παράλληλα δηµιούργησε προβλήµατα τόσο στην αγροτική εκµετάλλευση, όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον της και εποµένως στο κοινωνικό σύνολο.Ο ρόλος του αγρότη, ο οποίος αναγνωρίζεται σε όλο του το εύρος, δεν περιορίζεται µόνο στην παραγωγή αλλά επεκτείνεται και στην προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονοµιάς και του χώρου της υπαίθρου.

image2_F32668.jpeg

Ο αγρότης θα πρέπει µε τις δράσεις του να στοχεύει στην µείωση των προβληµάτων που δηµιουργούν η γεωργία και η κτηνοτροφία, αλλά και στην διατήρηση των καλών υπηρεσιών της γεωργίας προς το κοινωνικό σύνολο.

Για την αντιµετώπιση των προβληµάτων που έχει δηµιουργήσει η γεωργική δραστηριότητα και την συνέχιση των θετικών λειτουργιών της, οι αγρότες θα πρέπει να εφαρµόζουν ορισµένες πρακτικές, οι οποίες ονοµάσθηκαν Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. (Κ.Ο.Γ.Π.).Οι πρακτικές αυτές, σχεδόν όλες παλιές, που η έρευνα έδειξε, ότι ήταν αποτελεσµατικές εµπλουτίστηκαν, όπου χρειάσθηκε µε νέες και αποσκοπούν:

  • στην αειφορική διαχείριση των γεωργικών γαιών και των φυσικών πόρων
  • στην προστασία και διαφύλαξη του αγροτικού τοπίου και των χαρακτηριστικών του
  • στην προστασία της υγείας των αγροτών και των καταναλωτών.

image3_F32685.jpeg

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων οι Κώδικες παρεµβαίνουν στις ακόλουθες γεωργικές δραστηριότητες:

  1. Κατεργασία του εδάφους
  2. Αµειψισπορά
  3. Λίπανση
  4. ∆ιαχείριση υδάτινων πόρων
  5. Φυτοπροστασία
  6. ∆ιαχείριση αυτοφυούς χλωρίδας
  7. Συγκοµιδή
  8. ∆ιαχείριση υπολειµµάτων καλλιέργειας
  9. ∆ιαχείριση απορριµµάτων.

Η πρακτική της αµειψισποράς αφορά µόνο τις ετήσιες καλλιέργειες, αροτραίες και κηπευτικά.

Όλες οι άλλες δραστηριότητες αφορούν όλους τους τύπους των καλλιεργειών.

image4_F32704.jpeg

Οι Κώδικες Ορθής γεωργικής Πρακτικής αφορούν, επίσης, στις παρακάτω κτηνοτροφικές δραστηριότητες:

  1. Την διαχείριση των βοσκοτόπων
  2. Την υγιεινή και καλή διαβίωση των ζώων
  3. Την διαχείριση αποβλήτων της κτηνοτροφικής εκµετάλλευσης.

Επιπλέον, για την περίπτωση ορισµένων περιοχών ή ζωνών που καθορίζονται στο κεφάλαιο Ειδικές περιπτώσεις, ισχύουν πρόσθετοι Κώδικες.

image5_F32724.jpeg

Κώδικας ορθής γεωργικής πρακτικής (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)

Κώδικας Ορθής Γεωργικής Πρακτικής - (Κ.Δ.Π. 263/2007)



ΠΗΓΕΣ

ΚΩ∆ΙΚΕΣ ΟΡΘΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή