ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ (ΖΩΙΚΑ) 

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ορνιθοτροφίαΗ Πτηνοτροφία  στην Ελλάδα είναι ο δυναμικότερος κλάδος της ζωικής παραγωγής με βαθμό αυτάρκειας σε αβγό και σε κρέας άνω του 90%. Τα εκτρεφόμενα είδη πτηνών είναι οι όρνιθες, ινδιάνοι (γαλοπούλες), πάπιες, χήνες,μελεαγρίδες(φραγκόκοτες), ορτύκια, περιστέρια, φασιανοί, πέρδικες και στρουθοκάμηλοι. Ωστόσο εκ των παραπάνω εκτρεφόμενων πτηνών μεγαλύτερη οικονομική αξία έχουν οι όρνιθες και επομένως ο όρος "Πτηνοτροφία"έχει ταυτιστεί με τον όρο "Ορνιθοτροφία".Τα πτηνοτροφικά προϊόντ..... (05/03/2015)

περισσότερα »

ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΑ

Ο χοίρος είναι γνωστός από τα αρχαιότατα χρόνια και πιστεύεται ότι ο κατοικίδιος χοίρος (Sus scrofa domesticus) προέρχεται από τον αγριόχοιρο, τον οποίο εξηµέρωσαν οι πρόγονοί µας κατά την παλαιολιθική εποχή. Είναι ζώο παµφάγο και πολύ γόνιµο. Απαντάται σε όλα τα µέρη της γης και εκτρέφεται κυρίως για το κρέας του. Όπως προκύπτει από πλήθος αναφορών σε αρχαία συγγράµµατα, η ελληνική ύπαιθρος διατηρούσε από τους οµηρικούς ακόµη χρόνους, πολυάριθµες αγέλες χοίρων που έβοσκαν στους δρυµώνες (δ..... (12/03/2015)

περισσότερα »

ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ

ΓΕΝΙΚΑΗ αιγοπροβατοτροφία αποτελεί τον σημαντικότερο κλάδο της ζωικής παραγωγής τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και στην Ήπειρο. Σε επίπεδο χώρας συμμετέχει κατά 44% στην ακαθάριστη αξία της ζωικής παραγωγής και κατά 14% στην ακαθάριστη αξία της συνολικής παραγωγής, ενώ στην Ήπειρο η συμμετοχή της αιγοπροβατοτροφίας ανέρχεται στο 62% της ακαθάριστης αξίας της ζωικής Παραγωγής και στο 36% του συνόλου της γεωργικής παραγωγής.Παρά τις δυσμενείς πολλές φορές διαφοροποιήσεις των τιμών του αιγοπρόβειου..... (25/02/2015)

περισσότερα »

ΒΟΟΤΡΟΦΙΑ

Βοοτροφία ορίζεται ο κλάδος της Κτηνοτροφίας ο οποίος έχει ως αντικείµενο την εκτροφή των βοοειδών, για την παραγωγή κυρίως γάλακτος, κρέατος και δέρµατος.   κτηνοτροφική εγκατάσταση   Με τον όρο κτηνοτροφική εγκατάσταση νοείται το σύνολο των απαραίτητων υποδομών για την εκτροφή οποιουδήποτε είδους ζώου. Η αδειοδότηση και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάεων διέπεται πλέον από τις διατάξεις του νόμου 4056/2012. Τα βοοειδή έχουν ανάγκη χώρων, στους οποίους να μπορούν να τρέφονται, ν..... (05/03/2015)

περισσότερα »

ΜΕΛΙ

Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια ή φυσικούς χυμούς και το αποθέτουν στην κυψέλη τους. Εκεί χάνει υγρασία και φτάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού, από 14-18%.Το μέλι περιέχει κατά 77-78% σάκχαρα  (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) και λόγω της σχετικά χαμηλ..... (18/02/2015)

περισσότερα »