ΑΓΡΟΤΙΚΑ (ΦΥΤΙΚΑ)   /   ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΥΜΟΙ
09/02/2015

image1_F-968164138.jpegΟ νομός Άρτας είναι ο δεύτερος σε παραγωγή πορτοκαλιών με παραγωγή 149.442 τόνους για το 2004.Ο όγκος των πορτοκαλιών που ήταν διαθέσιμος για χυλοποίηση υπολογίζεται σε 67.249 τόνους. Η συνολική απόδοση σε χυμό είναι περίπου 0,07, δηλαδή 14 κιλά πορτοκάλια δίνουν 1 lt συμπυκνωμένου χυμού.

Μέχρι το 1985 λειτουργούσαν στην περιοχή τρία χυμοποιεία,(ΧΙΜΟΦΙΧ,ΕΣΠΕΡΙΣ και ΚΟΝ-ΖΑΚ).Σήμερα λειτουργεί μόνο ένα εργοστάσιο χυμοποίησης, το εργοστάσιο μεταποίησης «Άραχθος».

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, η ενίσχυση πλέον υπολογίζεται ανά στρέμμα και καθορίζεται ότι δικαιούχοι είναι όσοι παραδίδουν κατ' ελάχιστο 700 κιλά ανά στρέμμα.

Οι παραδόσεις στις μεταποιητικές επιχειρήσεις γίνονται υποχρεωτικά μέσω ενός και μόνο φορέα, και ως τέτοιοι ορίζονται οι συνεταιριστικές οργανώσεις ή ομάδες παραγωγών κλπ όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το νόμο 4015/1909 του '11.Εν προκειμένω ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Άρτας «Η ΕΝΩΣΗ» ανήκει σε αυτούς για την Άρτα.

image3_F4938.jpegΠολλά πορτοκαλιά μένουν αδιάθετα ,και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα, τα οποία για να λυθούν είναι απαραίτητη η άμεση ενίσχυση ανά κιλό των αδιάθετων πορτοκαλιών ώστε να οδηγηθούν σε χυμοποίηση, δεδομένου ότι λόγω της αποδέσμευσης της επιδότησης από την παραγωγή,οι τιμές του χυμοποιήσιμου πορτοκαλιού είναι εξαιρετικά χαμηλές. Ενσωμάτωση των ποσοτήτων των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων στις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι παραγωγοί. Επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος των επιδοτήσεων (με βάση το οποίο η επιδότηση ήταν συνυφασμένη με την παραγόμενη ποσότητα) για την άμεση απορρόφηση των χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών.

image3_F-130130692.jpeg

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΣΠΕΡΙ∆ΟΕΙ∆ΩΝ «ΑΡΑΧΘΟΣ Α.Ε

Περιγραφή παραγωγικής διαδικασίας

  1. Προετοιµασία πρώτης ύλης: παραλαβή, πλύσιµο, διαλογή
  2. Παραλαβή αιθέριων ελαίων: ∆ιαχωρισµός των αιθέριων ελαίων µέσω φυγοκεντρικού διαχωριστή (απελαιωτή)
  3. Εκχύµωση: παραλαβή του χυµού µέσω συγκροτήµατος εκχυµωτή
  4. Καθαρισµός χυµού- Οµογενοποίηση: Φυγοκεντρικός διαχωρισµός του χυµού από τα στερεά υπολείµµατα
  5. Απαέρωση: αποµάκρυνση του διαλυµένου αέρα που ενσωµατώθηκε στο χυµό προκειµένου να απαποφευχθεί η οξείδωση ευπαθών συστατικών του χυµού (π.χ. βιταµίνη C)
  6. Συµπύκνωση: Συµπύκνωση του χυµού σε αναλογία 5:1 ως προς την αρχική του µάζα
  7. Ψύξη – αποθήκευση :απότοµη ψύξη τoυ χυµoύ και απoθήκευσή τoυ σε αποστειρωµένες (sterile) δεξαµενές, απ' όπου o συµπυκνωµένος χυµός έχει τη δυνατότατα να υποστεί:
  • Ψύξη και απoθήκευση στoυς -15 oC σε αποθήκες ψυγεία, επί µακρό χρovικό διάστηµα
  • Μεταφορά στo τµήµα της ασηπτικής συσκευασίας, όπου συσκευάζεται σε ασηπτικούς σάκους και µετά σε βαρέλια
  • Μετάγγιση σε βυτιoφόρα oχήµατα, εφoδιασµέvα µε απoστειρωµέvες (sterile) δεξαµεvές
  • Μετάγγιση σε βυτιoφόρα oχήµατα, εφoδιασµέvα µε ισόθερµες (µη απoστειρωµέvες) δεξαµεvές. Στηv περίπτωση αυτή πρoηγείται ψύξη τoυ πρoϊόvτoς στoυς 0 oC, η oπoία επιτυγχάvεται µε ψυκτικό συγκρότηµα αλκoόλης.

Ένας νέος και πολλά υποσχόμενος κλάδος στον τομέα της χυλοποίησης, είναι ο χυμός του ροδιού. Το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, εύγευστο και η ζήτηση του αυξάνεται σταδιακά.

Παραγωγή χυμών - φυσικού ή φρεσκοστυμένου χυμού - διαυγή συμπυκνωμένου χυμού (περίπου 60 - 65 οBrix)

image4_F-2008191829.jpeg

  • Απόδοση του καρπού σε χυμό κυμαίνεται μεταξύ 24 – 39% του βάρους του φρούτου. Εξαρτάται από τα επιθυμητά επίπεδα της συγκέντρωσης σε αντιοξειδωτικά τα οποία μπορεί να είναι υψηλά ή χαμηλά.

    Βιομηχανική επεξεργασία - Χυμοποίηση
  • Στάδια διαδικασίας παραγωγής φρέσκου χυμού

    Παραλαβή & αποθήκευση Πλύσιμο & Διαλογή
    Αποσπύρωση Εκχύμωση
    Καθίζηση
    Φίλτρανση – Διαύγαση
    Θερμική επεξεργασία
  • Χυμός Ο φρέσκος χυμός ροδιού περιέχει : 85% νερό 10% συνολικά σάκχαρα (περίπου 50% γλυκόζη & 50% φρουκτόζη) 1,5% πηκτίνες και ασκορβικό οξύ 0,2 – 1% διαλυτά πολυφαινολικά φλαβονοειδή

    Στα πολυφαινολικά φλαβονοειδή περιλαμβάνονται κατεχίνες, ελλαγικές τανίνες και γαλλικά και ελλαγικά οξέα. - Επίσης περιέχει αμινοξέα όπως γλουταμινικό και ασπαρτικό οξύ

  • Παραπροϊόντα χυμού: Διάφορα τζέλ, μαρμελάδες, λικέρ, σιρόπια, μιγματα με άλλους χυμούς φρούτων (σχεδόν όλων) και βοτάνων (τσαγιού κλπ)

Σχετικοί σύνδεσμοι

ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ ΡΟΔΙΟΥ, ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

ΠΗΓΕΣ

Περιφέρεια Ηπείρου

EPIRUS GATE

ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟΥ ΧΥΜΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή