ΑΓΡΟΤΙΚΑ (ΦΥΤΙΚΑ)    / ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ 

ΧΥΜΟΙ

Ο νομός Άρτας είναι ο δεύτερος σε παραγωγή πορτοκαλιών με παραγωγή 149.442 τόνους για το 2004.Ο όγκος των πορτοκαλιών που ήταν διαθέσιμος για χυλοποίηση υπολογίζεται σε 67.249 τόνους. Η συνολική απόδοση σε χυμό είναι περίπου 0,07, δηλαδή 14 κιλά πορτοκάλια δίνουν 1 lt συμπυκνωμένου χυμού. Μέχρι το 1985 λειτουργούσαν στην περιοχή τρία χυμοποιεία,(ΧΙΜΟΦΙΧ,ΕΣΠΕΡΙΣ και ΚΟΝ-ΖΑΚ).Σήμερα λειτουργεί μόνο ένα εργοστάσιο χυμοποίησης, το εργοστάσιο μεταποίησης «Άραχθος». Σύμφωνα με τα όσα προβλέποντ..... (09/02/2015)

περισσότερα »

ΚΡΑΣΙ

ΟΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥΣτον οινικό χάρτη της Ελλάδας, ο αμπελώνας της Ηπείρου με 0,993% κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των εννέα Περιφερειών, με κριτήριο τις καλλιεργούμενες εκτάσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου , αλλά και την ετήσια παραγόμενη ποσότητα οίνου (μόλις 1,36% της συνολικά παραγόμενης. Εντούτοις, η οινοπαραγωγική δραστηριότητα είναι αρκετά διαδεδομένη στη Ήπειρο, καθώς, το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχών της σε συνδυασμό με τα εδαφολογικά χαρακτηρι..... (16/02/2015)

περισσότερα »

ΟΥΖΟ

Το «ούζο»,  είναι αλκοολούχο ποτό με γλυκάνισο, της κατηγορίας των «αποσταγμένων anis» και είναι καταχωρισμένο στο Παράρτημα ΙΙΙ του καν. (ΕΚ) 110/2008 ως ονομασία και γεωγραφική ένδειξη υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου. Η γεωγραφική ένδειξη «ούζο» αντικαθιστά υποχρεωτικά πλέον την επωνυμία πώλησης “αποσταγμένο anis”.Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΟΚ) 1576/89, ούζο είναι το παραδοσιακό  ανισούχο  αλκοολούχο ποτό, που παράγεται αποκλειστικά σε Ελλάδα και Κύπρο, με σύμμειξη αλκοολών που έχουν αρωμ..... (02/04/2015)

περισσότερα »

ΤΣΙΠΟΥΡΟ

Το τσίπουρο παρασκευάζεται από την απόσταξη των στέμφυλων, δηλαδή από τα υπολείμματα των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Για την παραγωγή του μπορεί να χρησιμοποιηθούν τόσο λευκά όσο και κόκκινα σταφύλια. Το τσίπουρο είναι παραδοσιακά συνδεδεμένο με τη διατροφή και την κουλτούρα των Ηπειρωτών.Τα καλής ποιότητας σταφύλια είναι βασική προϋπόθεση για την παραγωγή ποιοτικού τσίπουρου. Επομένως, καθοριστικό ρόλο στο τελικό προϊόν παίζουν ..... (02/04/2015)

περισσότερα »

ΗΔΥΠΟΤΑ – ΛΙΚΕΡ

Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της ελληνικής γεύσης, δεν μπορεί παρά να συγκαταλέγονται και τα τοπικά, παραδοσιακά ηδύποτα – λικέρ. Προϊόντα όπως τριαντάφυλλο, κράνα, δαμάσκηνο, μέντα, μαστίχα, καρυδάκι, αλλά και πολλά άλλα, «δανείζουν» το άρωμα και τη γεύση τους στο οινόπνευμα με συναρπαστικά αποτελέσματα.Μοναχοί ήταν οι εφευρέτες των λικέρ. Για την αντιμετώπιση ασθενειών του οργανισμού, παρασκεύαζαν φάρμακα με πρώτη ύλη τα βότανα και τους καρπούς, διαλυμένα σε οινόπνευμα. Η εκχύλιση τω..... (18/02/2015)

περισσότερα »

ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ - ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ

Τα γλυκά κουταλιού δημιουργήθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, από την ανάγκη των νοικοκυρών να συντηρήσουν τα περίσσια φρούτα της παραγωγής. Από την αρχαιότητα ακόμη οι νοικοκυρές προσπαθούσαν να εφευρίσκουν διάφορους τρόπους, είτε στεγνώνοντας τα στον ήλιο, είτε συντηρώντας τα μέσα σε σιρόπι, μετά από βράσιμο των φρούτων ή σε μαρμελάδες. Αποκαλούνται «κουταλιού», επειδή τα κερνούσαν μέσα σε ένα μεγάλο μπολ με πολλά κουταλάκια ή σε μικρά πιατάκια κεράσματος, φυσικά με ένα μικρό κουτάλι. Το γλυκό ..... (17/02/2015)

περισσότερα »
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ (17/02/2015)
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ (17/02/2015)