ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΛΙΕΙΑΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Σαρδέλα
20/04/2015

Σαρδέλα

 image1_F-1325469679.jpeg

 

 

Τα είδη του γένους Σαρδίνης (Sardina), κοινώς γνωστά ως σαρδέλες, είναι απ’ τα πιο διαδεδομένα στο ευρύ κοινό εμπορεύσιμα είδη ψαριών και συναντώνται στις περισσότερες θάλασσες. Η Sardina pilchardus είναι το είδος σαρδέλας που συναντάται στην Ευρώπη, με μεγάλη συμβολή στην διατροφή και το εμπόριο.

Στην περιφέρεια Ηπείρου διενεργείται αλιεία στο Ιόνιο Πέλαγος, στον Αμβρακικό Κόλπο και στα εσωτερικά της νερά (λίμνες - ποτάμια). Από τα σπουδαιότερα αλιευτικά Επιχειρησιακό Σχέδιο «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων Περιφέρειας Ηπείρου» 64 κέντρα της περιφέρειας είναι η πόλη της Πρέβεζας, όπου η αλιεία αποτελεί κατά παράδοση βασική επαγγελματική ασχολία. Συνολικά στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας εργάζονται 245 αλιευτικά σκάφη και οι απασχολούμενοι αλιείς είναι περίπου 500. Στην περιοχή της Άρτας εργάζονται 280 σκάφη και στην περιοχή της Θεσπρωτίας 84. Από την περιοχή της Άρτας σημαντικά λιμάνια είναι αυτά της Σαλαώρας, της Κόπραινας και της Κορωνησίας. Άλλα αλιευτικά κέντρα βρίσκονται στα παράλια του Ιονίου και είναι (από Βορά προς Νότο) η Σαγιάδα, η Ηγουνενίτσα, η Πλαταριά, η Πάργα, η Λυγιά, η Αμμουδιά, η Καστροσυκιά, ο Μύτικας κ.ά.. Τα περισσότερα αλιευτικά σκάφη που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι παράκτια, δικτυάρικα ή παραγαδιάρικα. Σε καθένα από αυτά απασχολούνται συνήθως 2-3 άτομα, εκ των οποίων το ένα είναι και πλοιοκτήτης.

 image2_F1892323193.jpeg

Στον Αμβρακικό κόλπο γίνεται μόνο παράκτια αλιεία με δίχτυα, παραγάδια, ιχθυοπαγίδες, συρτή, βολκούς, καλαμωτά δίχτυα και επίσης αλιεία οστράκων με αργαλειό, τσουγκράνα, και πιρούνα. Τα κυριότερα εμπορεύσιμα αλιεύματα είναι η γαρίδα, η κουτσομούρα, τα κεφαλοειδή η σαρδέλα και η σουπιά ενώ από όστρακα τα μύδια, τα χάβαρα (ψευτοκύδωνα) και τα χτένια (καπουσάντες).

Οι ποσότητες των συγκεκριμένων αλιευμάτων παρουσιάζουν μια διακύμανση στην ετήσια παραγωγή τους η οποία είναι αναμενόμενη για τους φυσικούς πληθυσμούς. Η παραγωγή της

Σαρδέλας είναι από 100 έως 300 τόνους/έτος.

Θρεπτική αξία της σαρδέλας

Ένα από τα ψάρια τα οποία συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι οι σαρδέλες. Η σαρδέλα είναι ένα μικρό, ταπεινό, φθηνό και νόστιμο ψαράκι το οποίο συναντάται πολύ συχνά στη μεσογειακή κουζίνα. Οι σαρδέλες μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους ψητές στα κάρβουνα, στο φούρνο με ντομάτα ή λαδορίγανη και αρωματικά, τηγανιτές αλλά και στην πιο αγαπημένη τους εκδοχή ως «παντρεμένες». Η ευρωπαϊκή σαρδέλα ανήκει στο είδος sardine pilchardus. Η σαρδέλα πήρε το όνομα της από το νησί Σαρδηνία, όπουυπήρχε σε αφθονία . Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Ναπολέων Βοναπάρτης  έκανε διάσημη τη σαρδέλα από τη στιγμή που καθιέρωσε την κονσερβοποίηση της.

Η σαρδέλα μπορεί να  είναι μικρή σε μέγεθος αλλά η  θρεπτική της αξία είναι πολύ μεγάλη. Καταρχήν η σαρδέλα, όπως κι όλα τα ψάρια, είναι καλή πηγή πρωτεΐνης  υψηλής βιολογικής αξίας δηλαδή περιέχονται σε αυτήν αμινοξέα που δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του. Αυτό που απογειώνει τη θρεπτική αξία της σαρδέλας είναι η υψηλή περιεκτικότητα της σε ω-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA). Μια μερίδα σαρδέλας (90 γρ) περιέχει πάνω από 1,360 γραμμάρια ω-3 λιπαρών οξέων ή πάνω από το 55% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Η σύστασή της σαρδέλας σε λιπαρά οξέα εξαρτάται και από το χρόνο αλίευσης . Η σαρδέλα, για παράδειγμα, όταν αλιεύεται το Μάρτιο έχει 2% λίπος, ενώ το Σεπτέμβριο 23%. Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι πολύτιμα για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση τους και οι επιστήμονες προτείνουν την κατανάλωση τους ιδιαιτέρως για την πρόληψη   σε φλεγμονωδών  καταστάσεων.

Όσον αφορά τα μικροθρεπτικά συστατικά, το μικρό ψαράκι περιέχει βιταμίνη B, D και Ε, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο και μαγνήσιο .

Επίσης,  η σαρδέλα είναι πλούσια σε  βιταμίνη Β12  η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος καθώς βοηθάει και στη διατήρηση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης σε επιθυμητά επίπεδα, η ομοκυστεΐνη είναι ένας παράγοντας που έχει συνδεθεί με την αρτηριοσκλήρυνση.

Η σαρδέλα είναι ένα από τα λίγα φυσικά τρόφιμα που είναι καλή πηγή βιταμίνης D. 

 H βιταμίνη  D παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία των οστών καθώς συμβάλει στην αύξηση της απορρόφησης του ασβεστίου. Επίσης, το ψαράκι αυτό είναι πολύ καλή πηγή φωσφόρου συστατικό απαραίτητο για τα οστά. 

 

ΣΑΡΔΕΛΛΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ 167.00ΘΕΡΜΙΔΕΣ  100G

- 0.60 
g υδατάνθρακες

- 9.00 g λίπους 
- 20.00 
g Πρωτεΐνη
ορυκτά

- 18.00 mg ασβέστιο
- 0.90 
mg σιδήρου
- 0.00 
mg μαγνήσιο
- 182.00 
mg φωσφόρου
- 0.00 
mg κάλιο
- 0.00 
mg νατρίου

βιταμίνες

- 0.15 mg βιταμίνης Α (ρετινόλη ή καροτένιο)
- 0.06 
mg βιταμίνη Β1 (θειαμίνη, Aneurin)
- 0.50 
mg βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη
- 0.00 
mg βιταμίνης Β6 ή πυριδοξίνη
- 0.00 
mg βιταμίνης C ή ασκορβικό οξύ
- 0.00 
mg βιταμίνης Ε ή τοκοφερόλη

 

 

Πηγές

eid.org.gr

Wikipedia

Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή