ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΛΙΕΙΑΣ 

Σαρδέλα

Σαρδέλα       Τα είδη του γένους Σαρδίνης (Sardina), κοινώς γνωστά ως σαρδέλες, είναι απ’ τα πιο διαδεδομένα στο ευρύ κοινό εμπορεύσιμα είδη ψαριών και συναντώνται στις περισσότερες θάλασσες. Η Sardina pilchardus είναι το είδος σαρδέλας που συναντάται στην Ευρώπη, με μεγάλη συμβολή στην διατροφή και το εμπόριο. Στην περιφέρεια Ηπείρου διενεργείται αλιεία στο Ιόνιο Πέλαγος, στον Αμβρακικό Κόλπο και στα εσωτερικά της νερά (λίμνες - ποτάμια). Από τα σπουδαιότερα αλιευτικά Επιχειρησιακό Σ..... (20/04/2015)

περισσότερα »

Πέστροφα

Πέστροφα   Η ιριδίζουσα πέστροφα (Oncorhynchus mykiss), η οποία έχει ονομαστεί έτσι λόγω των πολλών ιριδιζουσών κηλίδων στο δέρμα της, είναι ένα από τα κύρια είδη που εκτρέφονται σε γλυκό νερό. Ψάρι ενδημικό των αμερικανικών ακτών του Ειρηνικού, μεταφέρθηκε στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα και σήμερα εκτρέφεται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η ιριδίζουσα πέστροφα είναι ανθεκτικό ψάρι. Παρουσιάζει ανθε- κτικότητα σε μια μεγάλη ποικιλία περιβαλλόντων και τρόπων διαχείρισης. Δύναται..... (20/04/2015)

περισσότερα »

ΓΑΡΙΔΕΣ

Η Γαρίδα Αμβρακικού ή Γάμπαρη επιστημονική ονομασία (Penaeus kerathurus) είναι ένα ενδημικό και πολύ νόστιμο είδος γαρίδας που γεννιέται και αλιεύεται μόνο στον Αμβρακικό κόλπο. Αναπαράγεται το καλοκαίρι στα ρηχά νερά κοντά στις ακτές, αλλά όταν η επιφάνεια της θάλασσας κρυώνει, ξεχειμωνιάζει σε μεγάλο βάθος. Τα χρώματά της είναι ανοιχτό καφέ και ανοιχτό κόκκινο, με κάθετες ρίγες πάνω στο σώμα της. Aναπνέει με βράγχια, τα οποία βρίσκονται στις ενώσεις των ποδιών με τον θώρακα. Oι γαρίδες χ..... (07/04/2015)

περισσότερα »

Χέλι

Χέλι     Τα χέλια είναι ψάρια της τάξης Εγχελυόμορφα (Anguilliformes). Η τάξη περιλαμβάνει 20 οικογένειες, 111 γένη και 800 είδη. Τα περισσότερα χέλια είναι αρπακτικά ψάρια. Το χέλι είχε πάντοτε περίοπτη θέση σε όλες τις Ευρωπαϊκές κουζίνες. Στην Ιταλία το απολαμβάνουν ως παραδοσιακό πιάτο των Χριστουγεννων, στη Γερμάνια και την Ολλανδία το καπνιστό χέλι, κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στα γαστρονομικά τους προϊόντα ενώ για την Ιαπωνία αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά στις παραδοσια..... (20/04/2015)

περισσότερα »

Τσιπούρα

Τσιπούρα     Η τσιπούρα (επιστημονική ονομασία: Sparus aurata - Σπάρος ο χρυσόχρους) είναι ένα ψάρι της οικογένειας των Σπαρίδων που απαντά στην Μεσόγειο και στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού. Η τσιπούρα μαζί με το λαβράκι από πλευράς διατροφικής αξίας ανήκουν στα πιο πολύτιμα ψάρια της Μεσογείου, καθώς είναι πλούσια στα λιπαρά οξέα ω-3. Είναι ένα από τα κύρια ψάρια για τιςιχθυοκαλλιέργειες και το πιο εκτροφεύσιμο είδος της Μεσογείου. Στις θάλασσες της Ηπείρου (Ιόνιο και Αμβρα..... (20/04/2015)

περισσότερα »

Κέφαλος

Ο Κέφαλος είναι ψάρι μήκους 30 – 70 εκατοστών. Φέρεται με πολλά ονόματα ανάλογα με την ηλικία και την ποικιλία τους. Όπως στειράδια (έτσι ονομάζονται οι αρσενικοί), μπάφες (οι αυγωμένες θηλυκές), μυξινάρια, χρυσόχρωμοι κ.λπ. Το επίσημο όνομά του είναι "Μουγίλος ο κέφαλος" (Mugil cephalus) και ανήκει στην οικογένεια των "μουγιλιδών" (Mugilidae). Η αλιεία αυτών των ψαριών γίνεται με δίκτυα και καλαμωτές καθώς και από στεριά με καθετή, με κιούρτους και με πεζόβολο. Το κρέας τους, ειδικά τον χ..... (22/04/2015)

περισσότερα »

Μύδια

Το μύδι (Mytilus) είναι γένος θαλάσσιων οργανισμών, που ανήκει στην οικογένεια Μυτιλίδες. Με τη σειρά της η οικογένεια αυτή ανήκει στα Δίθυρα ελασματοβράγχια ή πελεκύποδα μαλάκια. Το χαρακτηριστικότερο είδος ονομάζεται Mytilus edulis. Διακρίνουμε πολλές ποικιλίες ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθος και τον τόπο προέλευσης. Απαντάται σε όλες τις ελληνικές θάλασσες. Θεωρείται εύγευστη τροφή και πολύ θρεπτική. Για το λόγο αυτό εκτρέφεται σε μυδοκαλλιέργειες.Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι μια περιοχή π..... (23/04/2015)

περισσότερα »

ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ

Αβγοτάραχο (Mugil cephalus), (ουσιαστικό) [ Ετυμολογία :‹αβγό + ταριχεύω»] ταριχευμένα αβγά ψαριών. Ιδιαίτερο προϊόν των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, αλλά και του Αμβρακικού φημισμένο σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα από τα 5 αλιευτικά προϊόντα στην Ευρώπη που κατοχυρώθηκε σαν Προϊόν Ονομασίας Προελεύσεως. Πολλοί το αποκαλούν «το χρυσάφι της λιμνοθάλασσας», τόσο για το χρώμα του αλλά κυρίως για την εμπορική του αξία. Το αυγοτάραχο προέρχεται από τον θηλυκό κέφαλο («μπάφα»)..... (06/04/2015)

περισσότερα »