ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΛΙΕΙΑΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Πέστροφα
20/04/2015

Πέστροφα

image1_F-1796069200.jpeg

Η ιριδίζουσα πέστροφα (Oncorhynchus mykiss), η οποία έχει ονομαστεί έτσι λόγω των πολλών ιριδιζουσών κηλίδων στο δέρμα της, είναι ένα από τα κύρια είδη που εκτρέφονται σε γλυκό νερό. Ψάρι ενδημικό των αμερικανικών ακτών του Ειρηνικού, μεταφέρθηκε στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα και σήμερα εκτρέφεται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η ιριδίζουσα πέστροφα είναι ανθεκτικό ψάρι. Παρουσιάζει ανθε- κτικότητα σε μια μεγάλη ποικιλία περιβαλλόντων και τρόπων διαχείρισης. Δύναται να καταλαμβάνει πολλά διαφορετικά ενδι- αιτήματα, μετακινούμενη από το γλυκό νερό στο αλμυρό και ξανά πίσω ή μένοντας μόνιμα σε λίμνες. Η βέλτιστη θερμοκρα- σία νερού για την εκτροφή της είναι θερμοκρασία κατώτερη των 21°C. Η ανάπτυξη και η ωρίμανσή της επηρεάζονται από τη θερμοκρασία του νερού και την τροφή. Ύπό κανονικές συνθήκες, η πέστροφα συνήθως ωριμάζει σε 3-4 έτη. Είναι σαρκοφάγο και χρειάζεται διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες. Στο σωστό περιβάλλον, μια πέστροφα μπορεί να φτάσει τα 350 γραμμάρια σε 10 έως 12 μήνες και τα 3 κιλά σε δύο έτη.

Ο ποταμός Λούρος είναι ένα από τα χαρακτηριστικά ποτάμια της Ηπείρου και αποτελεί πόλο έλξης για την περιοχή. Παράλληλα με την κοίτη του έχουν αναπτυχθεί Κοινότητες και Δήμοι, αρχίζοντας από τις πηγές που βρίσκονται στην Κοινότητα Βουλιάστας μέχρι το Δέλτα που σχηματίζει στον Αμβρακικό κόλπο. Ίσως είναι το μοναδικό ποτάμι της χώρας που συνδέθηκε τόσο έντονα με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, στο βαθμό που τα νερά χρησιμοποιούνται (ιδιαίτερα το μέρος που βρίσκεται στο νομό Ιωαννίνων) για υδροδότηση μονάδων εκτροφής πέστροφας. Δεν είναι τυχαίο που ο ποταμός Λούρος έχει χαρακτηρισθεί ως ο «πεστρότροφος» ποταμός της χώρας.

Σήμερα, η περιοχή της Μουσιωτίτσας-Βουλιάστας κυριαρχεί στην παραγωγή πέστροφας. Μονάδες υπάρχουν όμως και στην Κόνιτσα αλλά και σε μεμονωμένες περιοχές. Συνολικά η Διεύθυνση Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων μετρά 45 μονάδες στα εσωτερικά ύδατα. Η παραγωγή πέστροφας μόνο στο νομό Ιωαννίνων κυμαίνεται γύρω στους 2000 τόνους τον χρόνο, καταλαμβάνοντας το 85-90% της συνολικής παραγωγής στη χώρα. 

   Το μέγεθος «μερίδα», προτιμάται σε πολλές αγορές, ζωντανό ή σε νωπή κατάσταση, ενώ μικρά και μεγάλα ψάρια είναι εμπορεύσιμα ως κατεψυγμένα, καπνιστά (θερμό ή ψυχρό κάπνισμα), φιλέτα ή πακεταρισμένα. Ο τύπος του προϊόντος εξαρτάται από τις προτιμήσεις του καταναλωτή. Τα τελευταία χρόνια, στις αστικές περιοχές, αυξάνονται οι απαιτήσεις σε έτοιμα-προμαγειρεμένα προϊόντα.

Στην Ευρώπη, η πέστροφα διατίθεται στην αγορά όλο τον χρόνο. Μέχρι 400 γραμμάρια, μπορεί να διατεθεί με λευκή ή ροζ σάρκα, ολόκληρη ή σε φιλέτα, νωπή ή καπνιστή. Εάν έχει εκτραφεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έχει φτάσει το 1,5 κιλό, η ιριδίζουσα πέστροφα πωλείται, όπως ο σολομός, νωπή (σε φιλέτα ή σε φέτες) ή καπνιστή (σε φέτες). Τα αυγά της καταναλώνονται αλατισμένα, ιδίως στη βόρεια Ευρώπη.

 

 

Θρεπτική αξία της πέστροφας

Θρεπτική αξία ανά 100 g (μέγεθος μερίδας -μέσος όρος)

Θερμίδες: 107 Kcal

Πρωτεΐνες: 20 g

Σελήνιο: 10 μg

Βιταμίνη D: 7 μg

EPA: 219 mg

DHA: 496 mg

20-26 g πρωτεΐνης

5-17 g λίπους,

0,4-2 mg σιδήρου.

 

Η πέστροφα συγκεκριμένα περεχεί υψηλές ποσότητες φωσφόρου, μαγνησίου, βιταμίνης Α καθώς και Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά καρδιά, αγγεία και τον εγκέφαλο. α ω-3 λιπαρά οξέα έχουν θετική δράση σε πολλά διαφορετικά συστήματα του οργανισμού μας, όπως είναι η μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Επίσης, από πολυάριθμες μελέτες φαίνεται τα ψάρια να προλαμβάνουν τη νόσο αλτσχάιμερ και την άνοια.

image2_F-1974009468.jpeg

 

Πηγές

EUROPA.EU

ΡΟΜΑΝΤΖΑ

Σ.Ι.Γ.Α

EUROPA.EU

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή