ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΛΙΕΙΑΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΓΑΡΙΔΕΣ
07/04/2015

image1_F-895413604.jpegΗ Γαρίδα Αμβρακικού ή Γάμπαρη επιστημονική ονομασία (Penaeus kerathurus) είναι ένα ενδημικό και πολύ νόστιμο είδος γαρίδας που γεννιέται και αλιεύεται μόνο στον Αμβρακικό κόλπο. Αναπαράγεται το καλοκαίρι στα ρηχά νερά κοντά στις ακτές, αλλά όταν η επιφάνεια της θάλασσας κρυώνει, ξεχειμωνιάζει σε μεγάλο βάθος. Τα χρώματά της είναι ανοιχτό καφέ και ανοιχτό κόκκινο, με κάθετες ρίγες πάνω στο σώμα της. Aναπνέει με βράγχια, τα οποία βρίσκονται στις ενώσεις των ποδιών με τον θώρακα.

Oι γαρίδες χωρίζονται σε νούμερα, ανάλογα με το μέγεθός τους. Ξεκινώντας από τις γαρίδες νούμερο 0 (γνωστές και ως «γαρίδες Aτλαντικού»), οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες (από 100 έως 120 γρ. η καθεμία), μικραίνουν σε μέγεθος όσο μεγαλώνει το νούμερο. Oι γαρίδες νούμερο 6 είναι οι πιο μικρές (10-15 γρ. η καθεμία).

Η Ιχθυόσκαλα Πρέβεζας  βρίσκεται 6 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Πρέβεζας στον οικισμό του Αγίου Θωμά. Λειτουργεί από το 1991. Στα πλαίσια εκσυγχρονισμού και εναρμόνισης της Ιχθυόσκαλας με τις οδηγίες της ΕΟΚ πραγματοποιήθηκαν πολλά έργα μικρά και μεγάλα που είχαν  σαν στόχο την εξυπηρέτηση της αλιευτικής δραστηριότητας της περιοχής.

Η ιχθυόσκαλα καταλαμβάνει έκταση 4.669,25τ.μ. και αποτελείται από συγκρότημα δύο κτιρίων συνολικής κάλυψης 1.171,93τ.μ. που περιλαμβάνει:

  1. Αίθουσα Δημοπρασίας αλιευμάτων
  2. Δύο Ψυκτικούς Θαλάμους Συντήρησης Νωπών Αλιευμάτων
  3. Παγοποιητικό Συγκρότημα
  4. Αποθήκη  Ιχθυοκιβωτίων
  5. Γραφεία Διοίκησης και Δημοσίων Υπηρεσιών
  6. Κυλικείο
  7. Συσκευαστήριο.

Το είδος των δραστηριοτήτων της είναι:

  1. Η Παροχή Υπηρεσιών μέσων και εγκαταστάσεων για την προσκόμιση, δημοπράτηση και περαιτέρω διακίνηση των αλιευμάτων
  2. Η αποθήκευση αλιευμάτων σε ψυκτικούς θαλάμους
  3. Η παραγωγή πάγου για τη συντήρηση των αλιευμάτων
  4. Η αποθήκευση Αλιευτικών Εφοδίων και Ιχθυοκιβωτίων
  5. Η συσκευασία και τυποποίηση αλιευμάτων

image2_F734755295.jpeg

 

ιχθυόσκαλα Πρέβεζας

 

image3_F-1815480395.jpeg

 

image4_F1189679930.jpeg

 

image5_F-1092928838.jpeg

 

Θρεπτική αξία της γαρίδας

Οι γαρίδες καταφέρνουν να συνδυάζουν μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά με ένα υψηλό σε θρεπτικά συστατικά περιεχόμενο. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα θαλασσινά οι γαρίδες περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις δυο μοναδικών αντιοξειδωτικών συστατικών της ασταξανθίνης και του σεληνίου.

Η ασταξανθίνη είναι μια φυσική αντιοξειδωτική αλλά και χρωστική ουσία που δίνει το χαρακτηριστικό χρώμα στις γαρίδες (κόκκινο και πορτοκαλί αποχρώσεις). Η ασταξανθίνη είναι ένα καροτενοειδές έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Η ασταξανθίνη έχει το εκπληκτικό πλεονέκτημα να «ταξιδεύει» σε όλο το σώμα και σε όλα τα όργανα όπως στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στους μύες ακόμα και στο δέρμα, καταπολεμώντας τις οξειδώσεις και τις φλεγμονές. Τα 120 γραμμάρια γαρίδας περιέχουν περίπου 4 mg (χιλιοστόγραμμα) ασταξανθίνης.

Το σελήνιο, αποτελεί συστατικό ειδικών πρωτεϊνών που παράγει ο οργανισμός κυρίως για την παροχή αντιοξειδωτικής προστασίας. Οι σεληνοπρωτεΐνες που έχουν ανακαλυφθεί στον άνθρωπο είναι 25 και κάποιες ανιχνεύονται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Στην Ελλάδα η μέση κατανάλωση σεληνίου είναι 39,3 μg/ ημέρα, που σημαίνει ότι βρισκόμαστε οριακά από τις προτεινόμενες ημερήσιες ανάγκες της Ευρώπης που είναι 30 - 90 μg/ημέρα. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι το σελήνιο των γαρίδων μπορεί κατά 80-85% να απορροφηθεί μέσω της διατροφής και να εισέλθει στις μεταβολικές πορείες του οργανισμού μας. Τα 120 γραμμάρια γαρίδας περιέχουν περίπου 4 μg (μικρογραμμάρια) σελήνιο.

Η γαρίδες είναι πλούσιες και σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Τα 120 γραμμάρια γαρίδας περιέχουν περίπου 25 γραμμάρια πρωτεΐνες.

Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν ότι η χοληστερόλη δεν είναι η μοναδική στερόλη που περιέχουν οι γαρίδες αλλά υπάρχουν και άλλες (β-σιτοστερόλη, καμπεστερόλη, βρασικαστερόλη) των οποίων η κατανάλωση τους σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης. Μια μερίδα 120 γραμμαρίων βρασμένες γαρίδες (12-13 τεμάχια) αποδίδουν 220 mg χοληστερόλης. Σύμφωνα με τις οδηγίες διατροφής των αρμοδίων οργανισμών, η ποσότητα χοληστερόλης της διατροφής μας, πρέπει να είναι της τάξης των 200 χιλιοστογράμμων ημερησίως. Η ποσότητα κορεσμένων λιπών που περιέχουν οι γαρίδες, είναι πολύ χαμηλή. Τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν στο αίμα την κακή χοληστερόλη LDL.


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ ΑΝΑ 100 γρ.

Θερμίδες 99 Kcal
Πρωτεΐνες 21 γρ.
Λιπαρά 2 γρ.
Χοληστερίνη 195 mg
Βιταμίνη Α 66 IU
Ασβέστιο 39 mg
Σίδηρος 3 mg

 

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ (07/04/2015)