ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Φέτα
04/05/2015

feta_F-789360682.JPG

Η φέτα είναι είδος τυριού στην άλμη, τις ρίζες της οποίας τις βρίσκουμε χιλιάδες χρόνια πριν στηνΑρχαία Ελλάδα. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβάτου ή αιγοπρόβειο, δηλαδή μείγμα με έως 30% γάλα κατσίκας. Η γεύση της φέτας είναι αλμυρή και αποθηκεύεται σε υγρό άλμης ήξινόγαλου για περίπου 3 μήνες. Από τη στιγμή που απομακρυνθεί από την άλμη, η φέτα χάνει όλα τα υγρά της και γίνεται πιο συμπαγής. Η φέτα έχει άσπρο χρώμα ενώ αποθηκεύεται συνήθως σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια. Η ποικιλία αλλάζει ανάλογα και με την σκληρότητα του τυριού. Έτσι λοιπόν μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή μορφή. Αναλόγως διαφέρει και η γεύση. Το λίπος που περιέχεται κυμαίνεται από 30% έως 60%, ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στο 45%.

feta2_F1850294813.JPG

 
Η φέτα έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.). Αυτό σημαίνει ότι το όνομα «Φέτα» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζονται εκτός Ελλάδος και με άλλη διαδικασία από την παραδοσιακή.
Στον ορεινό όγκο της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου, με κύρια δραστηριότητα την κτηνοτροφία, δημιουργήθηκε μεγάλη παράδοση στην τυροκομία, τέχνη γνωστή στους Έλληνες από τα Ομηρικά χρόνια. Το γάλα και τα προϊόντα του αποτελούν μια σημαντική κατηγορία προϊόντων για την Περιφέρεια Ηπείρου, αποτελώντας ακρογωνιαίο λίθο της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας και στηρίζοντας ιδιαίτερα τις ορεινές αγροτικές και παραμεθόριες περιοχές. Η Ήπειρος προσφέρει σε όλη την ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό, ειδικά όπου ζουν απόδημοι Έλληνες, παραδοσιακά προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που διατηρούν την τυπική παραδοσιακή τους γεύση και την διατροφική τους αξία, έχοντας πάντα ως γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία του καταναλωτή. Με πρώτη ύλη το φρέσκο ηπειρωτικό αιγοπρόβειο γάλα και με σεβασμό στην παράδοση, σήμερα στην Ήπειρο δραστηριοποιούνται τρεις από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής γάλακτος και τυριών αλλά και 35 ακόμη μικρές και μεσαίες μονάδες μεταποίησης γάλακτος, προσφέροντας στον καταναλωτή αγνά προϊόντα υψηλής διατροφικής σημασίας.

Στα γαλακτοκομικά προϊόντα της Ηπείρου συμπεριλαμβάνονται το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, το παραδοσιακό (με πέτσα) γιαούρτι και το φρέσκο βούτυρο. Τα πλέον δυναμικά προϊόντα της περιοχής είναι το γαλοτύρι, η κεφαλογραβιέρα, το Μετσοβόνε και η φέτα, τυριά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.)

•    Φέτα ΠΟΠ 313025 / 11-01-1994 (ΦΕΚ 8/11-01-1994)
Μεγάλες τυροκομικές μονάδες της περιοχής :

•    ΗΠΕΙΡΟΣ  μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα, με εγκαταστάσεις στην Ήπειρο, στον Αμμότοπο Άρτας.

feta3_F140452491.JPG

 
Το εργοστάσιο της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ επεξεργάζεται περίπου 25.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος το χρόνο.
Η φέτα ΗΠΕΙΡΟΣ έχει λάβει συνολικά δέκα (10) βραβεύσεις και διακρίσεις σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς διαγωνισμούς και φεστιβάλ.

•    η ΔΩΔΩΝΗ είναι η κορυφαία εταιρεία στην παραγωγή φέτας, η πρώτη σε πωλήσεις στην Ελλάδα και η πρώτη σε εξαγωγές, σε 35 χώρες του κόσμου.
Επεξεργαζόμαστε σε ετήσια βάση 60.000 τόνους αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα, 100% ελληνικό, παράγοντας 9 κατηγορίες γαλακτοκομικών προϊόντων με 80 ξεχωριστά είδη, μεταξύ των οποίων η πασίγνωστη φέτα, το φρέσκο γάλα, το γιαούρτι, τα σκληρά αγελαδινά τυριά, το γαλοτύρι, το βούτυρο και πολλά άλλα που περιλαμβάνονται στην ευρεία γκάμα φρέσκων προϊόντων μας.
Ήδη από τη δεκαετία του ’80, υπερνικώντας τα μέχρι τότε εμπόδια, ξεκινήσαμε να μεταφέρουμε την αυθεντική γεύση της Ηπείρου πέρα από τα ελληνικά σύνορα, καθιστώντας τη ΔΩΔΩΝΗ πρεσβευτή της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Ηπείρου σε ολόκληρο τον κόσμο.

feta4_F1373896957.JPG 


Θρεπτική αξία
Η φέτα έχει πρωταρχική θέση στις επιλογές μας, όχι μόνο για την όμορφη και ιδιαίτερη γεύση της, αλλά και για τη διατροφική της αξία.
100 γρ Φέτας περιέχουν:
250 Θερμίδες, kcal
56,5 g Νερό
15,6 g Πρωτεΐνη
20,2 g Ολικά Λιπίδια
13,7 g Κορεσμένα Λιπαρά Οξέα
4,1 g Μονοακόρεστα
0,6 g Πολυακόρεστα
360 mg Ασβέστιο, Ca
0,4 μg Βιταμίνη D
20 mg Μαγνήσιο, Mg
280 mg Φώσφορο, P
95 mg Κάλιο, K
1440 mg Νάτριο, Na
70 mg Χοληστερόλη, Chol
Περιέχει σημαντική ποσότητα Ασβεστίου, δομικού συστατικού των οστών και απαραίτητο για τη σκελετική ανάπτυξη. Τα 60 g φέτας περιέχουν 216 mg Ca και 0,24 μg Βιταμίνης D, ποσότητα Ασβεστίου που αντιστοιχεί περίπου στο 20% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Πρόσληψης για άτομα από 30-70 ετών. Συγκριτικά βέβαια με άλλα τυριά, η φέτα είναι εκείνη με την μικρότερη περιεκτικότητα αφού τα 60 g Gouda έχουν 444 mg Ασβεστίου και η ίδια ποσότητα Edam έχει 462 mg Ασβεστίου.



diatrofi.gr

Φέτα (wikipedia)

Περιφέρεια Ηπείρου

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή