ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 

Φέτα

Η φέτα είναι είδος τυριού στην άλμη, τις ρίζες της οποίας τις βρίσκουμε χιλιάδες χρόνια πριν στηνΑρχαία Ελλάδα. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβάτου ή αιγοπρόβειο, δηλαδή μείγμα με έως 30% γάλα κατσίκας. Η γεύση της φέτας είναι αλμυρή και αποθηκεύεται σε υγρό άλμης ήξινόγαλου για περίπου 3 μήνες. Από τη στιγμή που απομακρυνθεί από την άλμη, η φέτα χάνει όλα τα υγρά της και γίνεται πιο συμπαγής. Η φέτα έχει άσπρο χρώμα ενώ αποθηκεύεται συνήθως σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια. Η ποικιλί..... (04/05/2015)

περισσότερα »

Μετσοβόνε

Το Μετσοβόνε είναι ημίσκληρο, καπνιστό τυρί που προέρχεται από το Μέτσοβο, απ' όπου πήρε και το όνομά του, και όπου παράγεται ένα άλλο γνωστό τυρί, η μετσοβέλα. Είναι τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Καπνίζεται κρεμασμένο, τυλιγμένο σε σχοινί, με την μέθοδο της Pasta filata, ενώ ωριμάζει επί διάστημα περίπου τριών μηνών. Παρασκευάζεται κυρίως από αγελαδινό γάλα ή μείγμα αγελαδινού με πρόβειο ή κατσικίσιο (όχι όμως πάνω από 20%). Συνοδεύεται συνήθως από λευκά κρασιά, ενώ χρησιμοποι..... (23/04/2015)

περισσότερα »

Κεφαλογραβιέρα

Η κεφαλογραβιέρα είναι σκληρό τυρί από πρόβειο γάλα με αλμυρή γεύση και πλούσιο άρωμα. Χρησιμοποιείται συχνά όταν φτιάχνουμε σαγανάκι (την κόβουμε δηλαδή σε τριγωνικά κομματάκια, την βουτάμε σε καρυκευμένο αλεύρι και την τηγανίζουμε ελαφρά). Είναι παρόμοια με το κεφαλοτύρι και όπως φορές το αντικαθιστά. Η κεφαλογραβιέρα είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας ΠροέλευσηςΗ κεφαλογραβιέρα είναι πιο αλμυρή από αρκετές γραβιέρες κι η γεύση όπως παραπέμπει σε ξηρούς καρπούς και σε βούτυρο. Η υφή ό..... (22/04/2015)

περισσότερα »

Γαλοτύρι

 Γαλοτύρι       Το γαλοτύρι παράγεται από πολύ λιπαρό πρόβειο γάλα (ορισμένοι βάζουν και λίγο κατσικίσιο). Το πολύ λιπαρό γάλα προέρχεται από το άρμεγμα στα τελειώματά του, δηλαδή 4-5 μήνες αφότου έχει γεννήσει το ζώο. Αν θεωρήσουμε ότι οι προβατίνες γεννάν συνήθως το Μάρτιο, κατά τα τέλη Αυγούστου το άρμεγμα γίνεται ανά δύο μέρες, καθώς το γάλα του ζώου όσο πάει λιγοστεύει. Εκείνο είναι το λιπαρότερο γάλα. Το όνομά του είναι σύνθετο και η επιλογή των λέξεων «γάλα» και «τυρί» πιθανώς..... (21/04/2015)

περισσότερα »