ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Μετσοβόνε
23/04/2015

metsonone_F-77343418.JPG

Το Μετσοβόνε είναι ημίσκληρο, καπνιστό τυρί που προέρχεται από το Μέτσοβο, απ' όπου πήρε και το όνομά του, και όπου παράγεται ένα άλλο γνωστό τυρί, η μετσοβέλα. Είναι τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Καπνίζεται κρεμασμένο, τυλιγμένο σε σχοινί, με την μέθοδο της Pasta filata, ενώ ωριμάζει επί διάστημα περίπου τριών μηνών. Παρασκευάζεται κυρίως από αγελαδινό γάλα ή μείγμα αγελαδινού με πρόβειο ή κατσικίσιο (όχι όμως πάνω από 20%). Συνοδεύεται συνήθως από λευκά κρασιά, ενώ χρησιμοποιείται σε σαλάτες ή σαν μέρος μεζέδων.

Η Ήπειρος προσφέρει σε όλη την ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό, ειδικά όπου ζουν απόδημοι Έλληνες, παραδοσιακά προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που διατηρούν την τυπική παραδοσιακή τους γεύση και την διατροφική τους αξία, έχοντας πάντα ως γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία του καταναλωτή. Με πρώτη ύλη το φρέσκο ηπειρωτικό αιγοπρόβειο γάλα και με σεβασμό στην παράδοση, σήμερα στην Ήπειρο δραστηριοποιούνται τρεις από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής γάλακτος και τυριών αλλά και 35 ακόμη μικρές και μεσαίες μονάδες μεταποίησης γάλακτος, προσφέροντας στον καταναλωτή αγνά προϊόντα υψηλής διατροφικής σημασίας.

Στα γαλακτοκομικά προϊόντα της Ηπείρου συμπεριλαμβάνονται το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, το παραδοσιακό (με πέτσα) γιαούρτι και το φρέσκο βούτυρο. Τα πλέον δυναμικά προϊόντα της περιοχής είναι το γαλοτύρι, η κεφαλογραβιέρα, το Μετσοβόνε και η φέτα, τυριά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.)

  • Μετσοβόνε ΠΟΠ 313070 / 18-01-1994 (ΦΕΚ 23/18-01-94)

Από αυτά, το Μετσοβόνε που είναι καπνιστό τυρί παράγεται αποκλειστικά στην Π.Ε. Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μετσόβου, ενώ υπάρχει και μια σημαντική ποσότητα τυριών που παρασκευάζονται με τον ίδιον ακριβώς τρόπο σε περιοχές εκτός του Μετσόβου και διοχετεύονται στην αγορά ως καπνιστά τυριά.

metsov2_F1518356371.JPG


Από το 1959 το τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα παράγει ονομαστά τυριά, με «βασιλιά» το Μετσοβόνε, το οποίο όμως πλέον είναι τόσο δύσκολο να παραχθεί, που ζητείται από το ίδιο το ίδρυμα ο αποχαρακτηρισμός ΠΟΠ.
Η ετήσια παραγωγή του μετσοβόνε -ενός από τα τυριά «καμάρι» του τυροκομείου- ανέρχεται στους 200 τόνους. Έχει έντονα καπνιστό άρωμα και πλούσια, χαρακτηριστική γεύση. Παρασκευάζεται όλο το χρόνο και χρειάζεται περίπου τρεις μήνες για να ωριμάσει. Στα καζάνια γίνεται η παστερίωση, το «πήξιμο» και το «κόψιμο» του γάλακτος. Για το πήξιμο χρησιμοποιείται η καλλιέργεια του τυροκομείου, η οποία είναι από τα βασικά «μυστικά» τους. Αφού πήξει το γάλα και διαχωριστεί το τυρόπηγμα από το τυρόγαλο, ξεκινά για κάθε τυρί η δική του διαδικασία.

Πηγές

Μετσοβόνε (wikipedia)

Περιφέρεια Ηπείρου

paragogi

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θρεπτική αξία (23/04/2015)