ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Κεφαλογραβιέρα
22/04/2015

f1_F262902833.JPG

Η κεφαλογραβιέρα είναι σκληρό τυρί από πρόβειο γάλα με αλμυρή γεύση και πλούσιο άρωμα. Χρησιμοποιείται συχνά όταν φτιάχνουμε σαγανάκι (την κόβουμε δηλαδή σε τριγωνικά κομματάκια, την βουτάμε σε καρυκευμένο αλεύρι και την τηγανίζουμε ελαφρά). Είναι παρόμοια με το κεφαλοτύρι και όπως φορές το αντικαθιστά. Η κεφαλογραβιέρα είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης
Η κεφαλογραβιέρα είναι πιο αλμυρή από αρκετές γραβιέρες κι η γεύση όπως παραπέμπει σε ξηρούς καρπούς και σε βούτυρο. Η υφή όπως όσο και η γεύση όπως όπως επιτρέπουν να την κατατάξουμε κάπου ανάμεσα στη γραβιέρα και το κεφαλοτύρι, καθώς παράγεται με τον ίδιο τρόπο και συνεπώς καταναλώνεται με τον ίδιο τρόπο. Καταρχήν ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά και στην κουζίνα, σε πίτες και σε ζυμαρικά, σαγανάκι και όπου αλλού η συνταγή ζητάει ένα πικάντικο, σκληρό τυρί. Όσον αφορά στην αρμονία όπως με το κρασί, ως πιο αλμυρή αποζητά τη συντροφιά λευκών ξηρών, με αρκετή οξύτητα ή μπορεί να σταθεί και δίπλα σε λευκά αποστάγματα (ούζο, τσίπουρο). Αν επιμένετε σε κόκκινα συνδυάστε τη με τα πιο όξινα ή στιβαρά από ποικιλίες όπως το καμπερνέ ή το ξινόμαυρο.

f2_F1138959229.JPG

Στον ορεινό όγκο της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου, με κύρια δραστηριότητα την κτηνοτροφία, δημιουργήθηκε μεγάλη παράδοση στην τυροκομία, τέχνη γνωστή στους Έλληνες από τα Ομηρικά χρόνια. Το γάλα και τα προϊόντα του αποτελούν μια σημαντική κατηγορία προϊόντων για την Περιφέρεια Ηπείρου, αποτελώντας ακρογωνιαίο λίθο της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας και στηρίζοντας ιδιαίτερα τις ορεινές αγροτικές και παραμεθόριες περιοχές.
Η Ήπειρος προσφέρει σε όλη την ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό, ειδικά όπου ζουν απόδημοι Έλληνες, παραδοσιακά προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που διατηρούν την τυπική παραδοσιακή τους γεύση και την διατροφική τους αξία, έχοντας πάντα ως γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία του καταναλωτή. Με πρώτη ύλη το φρέσκο ηπειρωτικό αιγοπρόβειο γάλα και με σεβασμό στην παράδοση, σήμερα στην Ήπειρο δραστηριοποιούνται τρεις από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής γάλακτος και τυριών αλλά και 35 ακόμη μικρές και μεσαίες μονάδες μεταποίησης γάλακτος, προσφέροντας στον καταναλωτή αγνά προϊόντα υψηλής διατροφικής σημασίας.
Στα γαλακτοκομικά προϊόντα της Ηπείρου συμπεριλαμβάνονται το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, το παραδοσιακό (με πέτσα) γιαούρτι και το φρέσκο βούτυρο. Τα πλέον δυναμικά προϊόντα της περιοχής είναι το γαλοτύρι, η κεφαλογραβιέρα, το Μετσοβόνε και η φέτα, τυριά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.)
•    Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ 313032 / 11-01-1994 (ΦΕΚ 8/11-01-94)

Πηγές

Κεφαλογραβιέρα (wikipedia)

Πίνακες Σύνθεσης Τροφίμων

Epiros

UmamiPedia: Κεφαλογραβιέρα

Περιφέρεια Ηπείρου


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θρεπτική αξία (22/04/2015)