ΑΓΡΟΤΙΚΑ (ΦΥΤΙΚΑ) 

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

Η καλλιέργεια εσπεριδοειδών εντοπίζεται στις Π.Ε Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας µε επικρατούσα να παραµένει η ποικιλία WashingtonNavel (Μέρλιν) µετα γνωστά προβλήµατα της συγκέντρωσης της παραγωγής σε συγκεκριµένο χρονικόδιάστηµα και τη µειωµένηεµπορική αξία. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει τηνεµφάνισή τους πρώιµες και όψιµες ποικιλίες όπως NewHall, Navelina, Nanelate, LaneLate, Valencia, Salustiana.ΠοικιλίεςΥπάρχουν διάφοροι τρόπο..... (09/02/2015)

περισσότερα »

ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ

Η μανταρινιά κατάγεται από την ανατολική Ασία (Κίνα, Ινδονησία κ.α.), όπου και καλλιεργούνταν αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν φτάσει στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, οι πρώτες αναφορές ανάγονται στο 1829, οπότε αναφέρεται πως την έφερε στον Πόρο ο Ρώσος ναύαρχος Χέιδεν.Σήμερα η καλλιέργειά της στην Ελλάδα καλύπτει έκταση περίπου 57.000 στρεμμάτων. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αργολίδα και ακολουθούν Άρτα, Λακωνία, Χανιά, Κορινθία, Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία κ.λπ. Στην αγορά βρίσκει κανείς απ..... (09/02/2015)

περισσότερα »

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ

καλλιέργειατων ακτινίδιων.Η ακτινιδιάαναπτύσσεται ικανοποιητικά σε εδάφη πηλοαμμώδη ή πηλώδη με καλή υδατοχωρητικότητα και στράγγιση ώστε να υπάρχει δυνατότητα απόπλυσης των αλάτων, στη συγκέντρωση των οποίων είναι ευαίσθητη –ιδιαίτερα σε Νάτριο - και να μην προσβάλλεται από φυτόφθορα.Προτιμά εδάφη ελαφρώς όξινα έως ουδέτερα (pH 6-7).Έχει μεγάλες απαιτήσεις σε οξυγόνο γεγονός που δικαιολογεί την επιφανειακή ανάπτυξη του ριζικού της συστήματος. Εξ' αιτίας αυτού κι ακόμη επειδή παρουσιά..... (06/02/2015)

περισσότερα »

ΑΜΠΕΛΙ

Το αμπέλι, η κλίμα είναι αγγειόσπερμα φυτό ανήκει στην τάξη των Ραμνωδών και στην οικογένεια των αμπελοειδών. Το αμπέλι καλλιεργείται κυρίως για τον καρπό του, το σταφύλι, ενώ και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στη μαγειρική (σταφίδες, γλυκό του κουταλιού) η ακόμα και οινοπνευματωδών ποτών (τσίπουρο) και τελικά και οινόπνευμα από την αιθανόλη.Συμφωνά με την ελληνική μυθολογία, ο Σταφυλος ήταν γιος του Διονύσου και της Αριαδνης. Σε άλλο μύθο ο Στάφυλος ήταν βοσκός του βασιλεία της Αιτωλίας Οι..... (06/02/2015)

περισσότερα »

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΙΑΣ

Καταμεσήμερο Ιουλίου...που κι αν ακόμα δεν υπήρχαν ελαιώνες...θα τους είχα επινοήσει.( Οδυσσέας Ελύτης )Καλλιεργείται στις παραθαλάσσιες και ηµιορεινές περιοχές της Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας µε σηµαντικότερες ποικιλίες την Π.Ο.Π Κονσερβολιά Άρτας, την Λιανολιά Κέρκυρας ή Πρέβεζας, την Κορωνέικη, την Χονδροελιά Μπολιάνας, την Νηστιώτικη αλλά και την Καλαµών. Τα τελευταία χρόνιακαλλιεργείται η Κορωνέικη µε νέες φυτεύσεις ή µε καρατοµήσεις και εµβολ..... (07/11/2014)

περισσότερα »