Συσκευασία
Η συσκευασία του θερμικά επεξεργασμένου γάλακτος πρέπει να πληροί όλους τους όρους υγιεινής. Δεν πρέπει να απελευθερώνει ποσότητα στοιχείων στο γάλα που θα ήταν δυνατόν να θέσει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία η να αλλοιώσει την σύσταση του γάλακτος η να ασκήσει επιβλαβή επίδραση στις οργανοληπτικές του ιδιότητες. Το παστεριωμένο γάλα θα προμηθεύεται σε συσκευασία του 1 λίτρου και του ½ λίτρου Στην συσκευασία πρέπει απαραιτήτως να γράφεται έντυπος η ημερομηνία της παστερίωσης.
Η εμφιάλωση γίνεται σε αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής υπό ασηπτικές συνθήκες. Τα κυριότερα είδη συσκευασίας του φρέσκου γάλακτος είναι:
- συσκευασίες Tetra Pak (χάρτινη συσκευασία)
- πλαστικά μπουκάλια
- γυάλινα μπουκάλια
Δίκτυα Διανομής
Το μέγεθος και ο βαθμός οργάνωσης των παραγωγικών μονάδων επηρεάζει και τον τρόπο διανομής των προϊόντων τους. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής και εισαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, διακινούν τα συγκεκριμένα προϊόντα κατά κύριο λόγω μέσω ιδίου δικτύου διανομής και, εν μέρει, μέσω αντιπροσώπων και χονδρεμπόρων. Το δίκτυο των μεγάλων επιχειρήσεων καλύπτει συνήθως ολόκληρο σχεδόν τον ελλαδικό χώρο, ενώ οι τοπικοί αντιπρόσωποι-εταιρίες διανομής εξυπηρετούν ορισμένες περιοχές. Οι μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις συνεργάζονται με δίκτυα αντιπροσώπων, μεσαζόντων και χονδρεμπόρων, ενώ αρκετές εξ αυτών διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στα καταστήματά τους ή στην τοπική αγορά.
ΠΗΓΕΣ
Mέθοδοι θερμικής επεξεργασίας νωπού γάλακτος
Μελέτη της τεχνολογίας παρασκευής και φυσικοχημικών, μικροβιολογικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών φρέσκου μαλακού τυριού από νωπό, παστεριωμένο και μικροδιηθημένο αγελαδινό γάλα
Ποικιλίες αγελαδινού γάλακτος, μέθοδοι επεξεργασίας και υγεία
Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΕΛΤΑ (VIVARTIA)
Η σημασία της σωστής συντήρησης, συλλογής και μεταφοράς του γάλακτος
|