ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ
12/03/2015

Το αυγό είναι μια σημαντικότατη πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που ενοχοποιούνται για σειρά ασθενειών συνδεδεμένων με καρδιακά νοσήματα αλλά και τον καρκίνο, ο κρόκος του είναι πλούσιος σε βιταμίνη D.Το αυγό έχει υψηλά ποσοστά χοληστερόλης (200mg σε 100 γρ αυγού, συνεπώς κάθε 1,5 αυγό, πολύ περισσότερο από το κρέας ή και τα τυριά). Περιέχει, όμως, και λεκιθίνη, ουσία με ισχυρή αντι-χοληστερολική (εάν λέγεται έτσι) δράση. Επίσης, πρέπει να λάβει κανείς υπ’ όψη του ότι η διατροφική χοληστερόλη (αυτή, δηλαδή, που προέρχεται από τη λήψη τροφών και της οποία η προερχόμενη από τα αυγά είναι ένα μικρό μόνο ποσοστό) είναι λιγότερο από το ένα τέταρτο της όλης χοληστερόλης που επιβαρύνει τον οργανισμό μας.

image15_F617941780.jpeg


Το ασπράδι του αυγού
Το ασπράδι του αυγού, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τον κρόκο, είναι πρακτικά ελεύθερο λίπους και χοληστερόλης. Πράγματι, αποτελείται κυρίως (στο 98%-99% του βάρους του) από νερό (88%) και πρωτεΐνες (10%). Βρίσκει επίσης κανείς μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, νάτριο και κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και κυρίως Β12), καθώς και γλυκίδια. Ελάχιστη είναι η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες (μόλις 1%)
Η διατροφική του σύνθεση το κάνει να είναι μία πολύτιμη διατροφή, ακόμα και για αθλητές (δείτε πόσες τροφές υπάρχουν στο εμπόριο με βάση τα ασπράδια του αυγού: πρωτεϊνούχα ζυμαρικά, μπάρες, πρωτεΐνες αυγού κλπ)
Το ωμό ασπράδι δεν είναι και από τις πιο εύπεπτες τροφές. Το μαγείρεμα διευκολύνει τη δράση των ενζύμων της πέψης, πήζοντας τις πρωτεΐνες του. Για τον κρόκο ισχύουν ακριβώς τα αντίθετα: εάν φαγωθεί ωμός είναι εύπεπτος, ενώ το (υπερβολικό) μαγείρεμα τον κάνει δύσκολο στην χώνεψή του.

 

image16_F-1818521474.jpegΟ κρόκος του αυγού
Ο κρόκος του αυγού είναι πολύ πλούσιος σε πρωτεΐνες (15,7 με 16,6% του βάρους του), λιπίδια (32-36%) και, φυσικά υγρασία (37%-48%). Από τα λίπη, σε μεγαλύτερα ποσοστά βρίσκουμε λεκιθίνη (6,3 με 7,5% του όλου βάρους του, ποσοστό που θεωρείται πάρα πολύ υψηλό), τριγλυκερίδια (21,1-23,8%), αλλά και χοληστερόλη (1,6-1,8%). Επίσης ελάχιστη είναι η περιεκτικότητα και του κρόκου σε υδατάνθρακες (μόλις 1%)Η σύνθεσή του δεν είναι ομοιογενής σε όλη τη μάζα του αλλά αποτελείται από στρώσεις μεγαλύτερης ή μικρότερης πυκνότητας.
Πρέπει, όμως να σημειωθεί ότι το αυγό, παρ’ όλη τη μεγάλη διατροφική αξία ΔΕΝ είναι και δεν πρέπει να θεωρείται πλήρης σαν τροφή. Του λείπουν όπως είδαμε υδατάνθρακες, αλλά και σάκχαρα, βιταμίνη C, φυτικές ίνες.


Σχετικοί σύνδεσμοι

Νομοθεσία για τη Βιολογική Γεωργία/ Κτηνοτροφία

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ  ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

Αβγατίζει το εισόδημα η βιολογική πτηνοτροφία

Σε νέα μονοπάτια μπήκε η αγορά του αυγού

Εγκεκριμένα κέντρα συσκευασίας και τυποποίησης αυγών


ΠΗΓΕΣ

gaiapedia - Εκτροφή πτηνών

livepedia - Ορνιθοτροφία

Το αυγό και η διατροφική του αξία

Καλλιεργητικό πλάνο Περιφέρειας Ηπείρου

Περιφέρεια Ηπείρου

Εναλλακτικά συστήματα εκτροφής αυγοπαραγωγών ορνίθων

foodbites

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ (05/03/2015)
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ (11/03/2015)
ΑΥΓΟ (12/03/2015)