ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
11/03/2015

Το κρέας πουλερικών θα παραµείνει το πιο δυναµικό του κτηνοτροφικού τοµέα χάρη στη φθηνή τιµή του, σύµφωνα µε πρόσφατη έκθεση για τις µεσοπρόθεσµες προοπτικές των γεωργικών αγορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ειδικότερα, το κρέας των πουλερικών θα έχει ταχύτερη επέκταση µε ποσοστό 0,8 % ανά έτος για το διάστηµα 2012 - 23, ενώ η παραγωγή αναµένεται να φθάσει τα 13,6 εκατοµµύρια τόνους µέχρι το 2023. Η φθηνότερη τιµή των πουλερικών σε σύγκρισηµε τα άλλα είδη κρέατος, η ποιότητα και η ασφάλεια των πιστοποιηµένων ελληνικών πουλερικών σε συνδυασµό µε τη δυνατότητα αρκετών και σύντοµων χρονικά εκτροφών µέσα στη χρονιά από τους παραγωγούς αυξάνουν την νταγωνιστικότητατης ελληνικής πτηνοτροφίας δίνοντας της τη δυνατότητα εξαγωγικού προσανατολισµού(σε χώρες όπως η Κίνα, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική κτλ) σε µία περίοδο που η εξωστρέφεια είναι απαραίτητη για τη διέξοδο της χώρας από την κρίση. Ανασταλτικοί παράγοντες που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής πτηνοτροφίας αποτελούν οι τάσεις εισαγωγών νωπού κοτόπουλου από τρίτες χώρες, οι απόπειρες παράνοµων ελληνοποιήσεων, το κόστος ενέργειας ζωοτροφών και οι εισαγωγές µηχανολογικού εξοπλισµού από το εξωτερικό. Ιδιαίτερη έµφαση πρέπει να δοθεί στα επόµενα χρόνια στην προσπάθεια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, στην αναµόρφωση του θεσµικού πλαισίου, στην φορολογική ελάφρυνση του τοµέα και στην εύρεση χρηµατοδοτικής εισροής στον ελπιδοφόρο αυτό αναπτυξιακό τοµέα της ελληνικής οικονοµίας.

Η πτηνοτροφία στην Ήπειρο

Η πτηνοτροφία στην Ήπειρο αποτελεί τον πλέον δυναμικό κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας με την μεγαλύτερη καθετοποίηση (επεξεργασία του προϊόντος του πρωτογενούς τομέα μέχρι την τελική διάθεση στον καταναλωτή).Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την πτηνοτροφία είναι συγκεντρωμένες σε μεγάλο βαθμό στην Ήπειρο (και κυρίως στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων) φτάνοντας περίπου το 45% πανελληνίως.Η αυγοπαραγωγός ορνιθοτροφία και κυρίως η κρεατοπαραγωγός είναι πολύ ανεπτυγμένες. Η τελευταία είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη γεγονός που προκύπτει από το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου στο συνολικά παραγόμενο ορνίθιο
κρέας. Τα τελευταία έτη η παραγωγή ορνίθιου κρέατος από τις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της Ηπείρου, ανέρχεται στο 42% της εθνικής παραγωγής (στοιχεία Ε.Σ.Υ.Ε 2010). Το αντίστοιχο ποσοστό για την παραγωγή βρώσιμων αυγών είναι 8% γεγονός που δείχνει την μικρότερη ανάπτυξη του κλάδου της ωοπαραγωγού πτηνοτροφίας στην Ήπειρο.Οι κατανομές των διαφόρων εκμεταλλεύσεων της Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρονται στους παρακάτω πίνακες.

image8_F3459832.jpeg


Οι πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Ήπειρο είναι σύγχρονες, βιομηχανικού τύπου, πλήρως αυτοματοποιημένες, ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις τόσο της αγοράς όσο και του γενετικού υλικού που χρησιμοποιείται σήμερα στην πτηνοτροφία, χωρίς να λείπουν και μονάδες παλαιότερου τύπου οι οποίες όμως παρουσιάζουν τάσεις εκσυγχρονισμού. Οι περισσότερες εκμεταλλεύσεις συνεργάζονται είτε με ιδιωτικές επιχειρήσεις, είτε είναι μέλη συνεταιρισμών, οι οποίες διαθέτουν σύστηματα επεξεργασίας, μεταποίησης και εμπορίας κοτόπουλου και των προϊόντων του. Επίσης αυτές διαθέτουν εκκολαπτήρια νεοσσών χρήσης,πτηνοσφαγεία και παρασκευαστήρια ζωοτροφών.Για τα εκκολαπτήρια η προμήθεια αυγών γίνεται από τις μονάδες πατρογονικών των μελών των συνεταιρισμών, των συνεργαζόμενων πτηνοτρόφων και από τις ιδιόκτητες μονάδες πατρογονικών.Τα σφαγεία είναι αρκετά μεγάλης δυναμικότητας και περιλαμβάνουν εκτός της γραμμής παραγωγής, σήραγγα κατάψυξης, τμήμα τεμαχισμού και προμαγειρεμένων φαγητών και μονάδα επεξεργασίας υποπροϊόντων και βιολογικού καθαρισμού.Τα παρασκευαστήρια ζωοτροφών τροφοδοτούν με τις απαιτούμενες ποσότητες ζωοτροφών τους συνεργαζόμενους πτηνοτρόφους για την εκτροφή των νεοσσών και των πατρογονικών σμηνών.Στην περιοχή των Ιωαννίνων λειτουργεί επιχείρηση παστερίωσης αυγών σε διάφορες συσκευασίες για διάθεση στη ζαχαροπλαστική και εξαγωγή του προϊόντος καθώς επίσης και επεξεργασίας κόπρου για διάθεσή της ως λίπασμα.Με βάση τα παραπάνω μπορεί να ειπωθεί πως ο κλάδος της πτηνοτροφίας στην Ήπειρο είναι αρκετά ανεπτυγμένος, παράγοντας τα ονομαστά κοτόπουλα της Ηπείρου τα οποία διακινούνται ως επώνυμα προϊόντα σε όλες τις αγορές της Ελλάδας.


Περιφερειακές

Ενότητες

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

Δυναμικότητα

(αριθμός ορνιθίων/έτος)

Π.Ε Ιωαννίνων

555

26.474.900

Π.Ε Άρτας

160

15.000.000

Π.Ε Πρέβεζας

36

700.000

Π.Ε Θεσπρωτίας

-

-

Κατανομή των εκμεταλλεύσεων κρεατοπαραγωγής στην Περιφέρεια Ηπείρου

Περιφερειακές

Ενότητες

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

Συνολική παραγωγή

αυγών/έτος

Π.Ε Ιωαννίνων

6

80.150.000

Π.Ε Άρτας

-

 

Π.Ε Πρέβεζας

-

 

Π.Ε Θεσπρωτίας

5 (χωρική πτηνοτροφία)

5.400.000

Κατανομή των εκμεταλλεύσεων αυγοπαραγωγής στην Περιφέρεια Ηπείρου

Περιφερειακές

Ενότητες

Αριθμός εκμεταλλεύσεων

Δυναμικότητα

(αριθμός ορνιθίων/έτος)

Π.Ε Ιωαννίνων

70

535.000

Κατανομή των εκμεταλλεύσεων αναπαραγωγών κρεατοπαραγωγής (πατρογονικά) στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Νομοθεσία για τη Βιολογική Γεωργία/ Κτηνοτροφία

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ  ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

Αβγατίζει το εισόδημα η βιολογική πτηνοτροφία

Σε νέα μονοπάτια μπήκε η αγορά του αυγού

Εγκεκριμένα κέντρα συσκευασίας και τυποποίησης αυγών

ΠΗΓΕΣ

gaiapedia - Εκτροφή πτηνών

livepedia - Ορνιθοτροφία

Το αυγό και η διατροφική του αξία

Καλλιεργητικό πλάνο Περιφέρειας Ηπείρου

Περιφέρεια Ηπείρου

Εναλλακτικά συστήματα εκτροφής αυγοπαραγωγών ορνίθων

foodbites

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ (05/03/2015)
ΑΥΓΟ (12/03/2015)
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ (12/03/2015)