ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Η καλλιέργεια εσπεριδοειδών εντοπίζεται στις Π.Ε Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας µε επικρατούσα να παραµένει η ποικιλία Washington Navel (Μέρλιν) µε τα γνωστά προβλήµατα της συγκέντρωσης της παραγωγής σε συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα και τη µειωµένη εµπορική αξία. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εµφάνισή τους πρώιµες και όψιµες ποικιλίες όπως New Hall, Navelina, Nanelate, Lane Late, Valencia, Salustiana. Υφιστάμενη κατάσταση καλλιέργειας εσπεριδοειδών Περιφέρειας Ηπείρου Εσπεριδοειδή ..... (20/04/2015)   περισσότερα »

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ (03/04/2015)
Μανταρίνι (20/04/2015)
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΧΟΙΡΙΝΟ

Στην Περιφέρεια Ηπείρου υπάρχει παράδοση στην εκτροφή χοίρων από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Σήμερα η Ήπειρος και συγκεκριμένα η περιοχή της Φιλιππιάδος χαρακτηρίζεται ως ένα από τα κυριότερα χοιροτροφικά κέντρα της χώρας. Συνολικά υπάρχουν περί τις 85 συστηματικές χοιροτροφικές μονάδες όπου εκτρέφουν περίπου 18.000 χοιρομητέρες και παράγουν περίπου 370.000 χοίρους σφαγής συνολικής αξίας περίπου 56.000.000€. Οι παραπάνω χοίροι σφαγής στο μεγαλύτερο ποσοστό τους σφάζονται σε σφαγειοτεχν..... (20/04/2015)   περισσότερα »

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ (07/04/2015)
ΑΡΝΙ (06/04/2015)
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Φέτα

Η φέτα είναι είδος τυριού στην άλμη, τις ρίζες της οποίας τις βρίσκουμε χιλιάδες χρόνια πριν στηνΑρχαία Ελλάδα. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβάτου ή αιγοπρόβειο, δηλαδή μείγμα με έως 30% γάλα κατσίκας. Η γεύση της φέτας είναι αλμυρή και αποθηκεύεται σε υγρό άλμης ήξινόγαλου για περίπου 3 μήνες. Από τη στιγμή που απομακρυνθεί από την άλμη, η φέτα χάνει όλα τα υγρά της και γίνεται πιο συμπαγής. Η φέτα έχει άσπρο χρώμα ενώ αποθηκεύεται συνήθως σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια. Η ποικιλί..... (04/05/2015)   περισσότερα »

Μετσοβόνε (23/04/2015)
Κεφαλογραβιέρα (22/04/2015)
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΛΙΕΙΑΣ

Σαρδέλα

Σαρδέλα       Τα είδη του γένους Σαρδίνης (Sardina), κοινώς γνωστά ως σαρδέλες, είναι απ’ τα πιο διαδεδομένα στο ευρύ κοινό εμπορεύσιμα είδη ψαριών και συναντώνται στις περισσότερες θάλασσες. Η Sardina pilchardus είναι το είδος σαρδέλας που συναντάται στην Ευρώπη, με μεγάλη συμβολή στην διατροφή και το εμπόριο. Στην περιφέρεια Ηπείρου διενεργείται αλιεία στο Ιόνιο Πέλαγος, στον Αμβρακικό Κόλπο και στα εσωτερικά της νερά (λίμνες - ποτάμια). Από τα σπουδαιότερα αλιευτικά Επιχειρησιακό Σ..... (20/04/2015)   περισσότερα »

Πέστροφα (20/04/2015)
ΓΑΡΙΔΕΣ (07/04/2015)
ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Λάδι

Λάδι         Ελαιόλαδο είναι το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς.Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο (επιστ. Ελαία, Olea) είναι γένος καρποφόρων δέντρων της οικογένειας των Ελαιοειδών (Oleaceae). Το ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά. Στον ελληνικό χώρο έχουν βρεθεί αφενός πιεστήρια για παραγωγή λαδιού από τις ελιές και αφετέρου δοχεία (πιθάρια) αποθήκευσης λ..... (21/04/2015)   περισσότερα »

Κρασί (22/04/2015)
Λικέρ εσπεριδοειδών (17/04/2015)
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ζυμαρικά

Στην παραδοσιακή διατροφή των Ελλήνων τα ζυμαρικά αποτελούσαν ένα σπουδαίο κεφάλαιο. Ανάμεσα στις διάφορες άλλες τακτικές τροφές που περιλαμβάνονται απαραίτητα στο διαιτολόγιο τους, ανήκουν και τα παραδοσιακά ντόπια ζυμαρικά (τραχανάς, χυλοπίτες, λαζάνια, δίπλες, μακαρόνια στριφτά, τριφτιάδες). Η παρασκευή τους ανέκαθεν γινόταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συνήθως μετά τους θέρους και τα αλώνια και απαιτούσαν συγκεκριμένα υλικά.«Ως ζυμαρικά χαρακτηρίζονται τα προϊόντα που παρασκευάζονται ..... (04/05/2015)   περισσότερα »

Πίτες (04/05/2015)