ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Λικέρ εσπεριδοειδών
17/04/2015

1.Λικέρ πορτοκάλι με κανέλα

 image1_F-872694254.jpeg

Υλικά συνταγής


10 μεγάλα πορτοκάλια (ακέρωτα και βιολογικά)

700 ml βότκα

250 ml κονιάκ

1/2 ξυλάκι κανέλας

600 ml νερό

600 γραμμ. ζάχαρη

1 αποστειρωμένο μεγάλο βάζο που κλείνει αεροστεγώς

 

Εκτέλεση

 

1. Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε με προσοχή μόνο το εξωτερικό μέρος της φλούδας (μόνο το κίτρινο δηλαδή). Η φλούδα πρέπει να είναι όσο πιο λεπτή γίνεται. Εάν αφήσουμε το άσπρο μέρος θα πικρίσει το λικέρ!

2. Βάζουμε τις φλούδες σε μπολ. Τις πασπαλίζουμε με 2-3 κ.σ. από τη συνολική ζάχαρη και τις ζουλάμε με τα χέρια, να μαραθούν ελαφρώς. Τις βάζουμε στο αποστειρωμένο βάζο και ρίχνουμε μέσα το κονιάκ και τη βότκα. Σφραγίζουμε το βάζο και το αφήνουμε να σταθεί κλειστό για 10 μέρες

3. Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα κι ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Βράζουμε για 2΄-3΄. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το προσθέτουμε κρύο στο βάζο με τις φλούδες. Ρίχνουμε και την κανέλα. Σφραγίζουμε το βάζο και αφήνουμε το λικέρ να ωριμάσει για άλλη 1 εβδομάδα.

4. Σουρώνουμε το λικέρ σε τουλπάνι ή σε φίλτρο του καφέ. Το βάζουμε σε μπουκάλια και το σερβίρουμε παγωμένο.

 

Χρόνος ωρίμανσης: 3 εβδομάδες

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 90 λεπτά

 

Πηγές

ΑΡΓΥΡΩ

 

 

2.Λικέρ λεμόνι

 image2_F-943709.jpeg

Υλικά συνταγής

10 λεμόνια
1,5 λίτρο τσίπουρο
4 και 1/3 ποτήρια νερό
1,5 κιλό ζάχαρη

 

Εκτέλεση

 

* Πλένουμε τα λεμόνια και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κίτρινο μέρος από τη φλούδα του λεμονιού.
Το άσπρο της φλούδας παραμένει πάνω στο λεμόνι. Προσέξτε: δεν ξύνoυμε την φλούδα με τρίφτη. Την αφαιρούμε με το μαχαίρι!

* Στη συνέχεια σε ένα μεγάλο βάζο προσθέτουμε το τσίπουρο και τη φλούδα του λεμονιού, το σφραγίζουμε και το αφήνουμε για μία εβδομάδα.

* Μόλις συμπληρωθεί η εβδομάδα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά (μου είπε να προσέξουμε να μην κοχλάσει, ούτε να γίνει πηχτό το σιρόπι). Αυτή η διαδικασία χρειάζεται 15′-20′ το πολύ.

* Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει (το απομακρύνουμε απο την εστία της κουζίνας).
* Μόλις κρυώσει, σουρώνουμε σε μία κατσαρόλα το τσίπουρο και τη φλούδα λεμονιού και προσθέτουμε το σιρόπι.
* Ανακατεύουμε το μείγμα και έτοιμο το λικέρ, για να μπει στα μπουκάλια!
* Τα μπουκάλια στα οποία θα βάλουμε το λικέρ, θα τα κλείσουμε μόνο αφού έχει κρυώσει το υγρό.

Σχετικά βίντεο

Βίντεο

πηγές

KidsCloud

 

 

3.Λικέρ μανταρίνι

 

 image3_F158137748.jpeg

Το πιο γνωστό ίσως, σπιτικό λικέρ, με φίνο άρωμα, που θα σας κερδίσει με την καταπληκτική του γεύση.
Είναι πανεύκολο στην παρασκευή του και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους στους φίλους σας.
Πίνεται παγωμένο.


Υλικά συνταγής

•   15 μανταρίνια
•   1 λίτρο τσίπουρο, κονιάκ, ή βότκα
•   750 γραμ. ζάχαρη
•   1 ξύλο κανέλλας
•   15 γαρύφαλλα



Εκτέλεση

 image4_F1242410792.jpeg

 image5_F942774313.jpeg

Πλένουμε τα μανταρίνια, τα τρυπάμε μ᾿ ένα πηρούνι ή με μια οδοντογλυφίδα 5 - 6 φορές, και ή τα βάζουμε μαζί με τα γαρύφαλλα στο βάζο, ή καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο σε κάθε μανταρίνι, τα βάζουμε στο βάζο και έπειτα προσθέτουμε το τσίπουρο.
Το σφραγίζουμε, το ανακινούμε ελαφρά και το αφήνουμε για 30 - 40 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, σε σκιερό μέρος, ανακινώντας το κάθε 3 - 4 μέρες.

 

 image5_F942774313.jpeg

 image6_F2069617973.jpeg

Μετά τις 30 μέρες το ανοίγουμε, δοκιμάζουμε, κι αν μας αρέσει, το περνάμε από σουρωτήρι για να χωρίσουμε το υγρό από τα μανταρίνια.
(Αν το θέλουμε πιο αρωματικό, τ
᾿ αφήνουμε λίγες μέρες ακόμη).
Τα μανταρίνια τα στίβουμε πάνω απ
᾿ το σουρωτήρι, πιέζοντάς τα στη χούφτα μας, για να βγάλουμε όλα τα υγρά τους.
Έπειτα φιλτράρουμε το ποτό, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σουρωτήρι και τριπλό τουλπάνι, (λεπτό ύφασμα).
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, άλλες δυο φορές.

Παίρνουμε το σουρωμένο ποτό, το βάζουμε στο γυάλινο βάζο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ανακινούμε να ανακατευτεί.

Αφήνουμε να σταθεί μια εβδομάδα, ανακινώντας το τις δυο πρώτες μέρες για να λιώσει η ζάχαρη, κι έπειτα το βάζουμε σε μπουκάλι.

-- Αν θέλουμε το λικέρ μας πιο ελαφρύ, βράζουμε τη ζάχαρη με τρεις κούπες νερό, φτιάχνοντας ένα ελαφρύ σιρόπι και όταν παγώσει, το ανακατεύουμε με το σουρωμένο ποτό.
Έπειτα από δυο μέρες είναι έτοιμο.

-- Αν χρειαστεί, ξανασουρώνουμε.

-- Αν σε κάποιο λικέρ που φτιάξαμε, το τελικό αποτέλεσμα μας φαίνεται πολύ γλυκό ή πολύ ελαφρύ, μπορούμε να το διορθώσουμε, προσθέτοντας 50 - 100 ml. από το ποτό που χρησιμοποιήσαμε για να το φτιάξουμε.

Σχετικά βίντεο

Βίντεο

 

Πηγές

 φαγητά-γιαγιάς

 

 

 

 

 

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή