ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Μανταρίνι
20/04/2015

Μανταρίνι.

image1_F-1172119464.jpeg

Το μανταρίνι είναι ο καρπός της μανταρινιάς (επιστ.: Citrus reticulata, Κιτρέα η δικτυωτή), ενός μικρού εσπεριδοειδούς δένδρου. Μοιάζει πολύ με το πορτοκάλι. Το σχήμα του δεν είναι σφαιρικό αλλά ελλειψοειδές. Τα μανταρίνια τρώγονται συνήθως ωμά ή σε φρουτοσαλάτες. Το δέντρο είναι πιο ανθεκτικό στην ξηρασία από ότι ο καρπός. Το δέντρο είναι αειθαλές, ευαίσθητο και εύκολα καταστρέφεται από το κρύο .

Ένα από τα ωραιότερα  χειμωνιάτικα φρούτα, είναι το μανταρίνι.
Κι αυτό, γιατί μπορούμε να το φάμε όπως είναι, ή να το στίψουμε και να το κάνουμε χυμό, αλλά επίσης πολύ εύκολα, να το φτιάξουμε γλυκό και μάλιστα ολόκληρο, χωρίς καθόλου κόπο.

Η καλλιέργεια εσπεριδοειδών εντοπίζεται στις Π.Ε Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας .Στα µανταρίνια κυριαρχεί η ποικιλία Κληµεντίνη, ενώ στις φυτεύσεις των τελευταίων ετών προτιµάται το υβρίδιο Νόβα.

 

Υφιστάμενη κατάσταση καλλιέργειας εσπεριδοειδών Περιφέρειας Ηπείρου

Εσπεριδοειδή Π.Ε. Άρτας                               Έτος αναφοράς 2010

Μανταρίνια            Έκταση (στρέμματα)                     Παραγωγή (τόνους)

Reticulata               7.600                                           20.000

 Nova                      100                                            250

 Σύνολο                 7.700                                           20.250

Στην Περιφέρεια Ηπείρου δραστηριοποιούνται οι παρακάτω οργανώσεις παραγωγών στον κλάδο των εσπεριδοειδών: 1. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας (ΕΑΣΑΦ) 2. Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας (ΟΑΣΝΑ) 3. Α.Σ. ΑΚΤΙΝ. ΗΠΕΙΡΟΥ 4. ΕΑΣ Θεσπρωτίας Στην Π.Ε. Άρτας η καλλιέργεια εσπεριδοειδών εντοπίζεται στο Δήμο Αρταίων (Δ.Δ. Αρταίων, Δ.Δ. Αμβρακικού, Δ.Δ. Βλαχερνών, Δ.Δ. Φιλοθέης) και στο Δήμο Νικολάου Σκουφά (Δ.Δ. Αράχθου, Δ.Δ. Κομποτίου, Κ. Κομμένου). Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας η καλλιέργεια εσπεριδοειδών εντοπίζεται στο Δήμο Φιλιατών (Δ.Δ. Σαγιάδας - Σαγιάδα, Κεστρίνη, Βρυσέλλα) και στο Δήμο Σουλίου (Δ.Δ. Αχέροντα, Γλυκή). Στην Π.Ε. Πρέβεζας η καλλιέργεια εσπεριδοειδών εντοπίζεται στο Δήμο Πρέβεζας (Δ.Δ. Λούρου, Δ.Δ. Πρέβεζας, Δ.Δ. Ζαλόγγου) και στο Δήμο Ζηρού (Δ.Δ. Θεσπρωτικού, Δ.Δ. Φιλιππιάδας).

Το μανταρίνι μοιάζει με το πορτοκάλι, παρότι είναι λιγότερο πλούσιο σε μεταλλικά άλατα. Η παρουσία αλάτων βρώμιου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση.Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Επίσης, ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά. Σύμφωνα με δύο ιαπωνικές μελέτες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας το2006, η κατανάλωση του φρούτου μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος από καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη. Το μανταρίνι και οι παραλλαγές του (κλημεντίνες, satsuma, tangor) είναι όλες πλούσιες σε καροτινοειδή. Μία μερίδα 100 γραμ. θεωρητικά αποδίδει 53 θερμίδες.Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή