ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ (Βρώσιμες Ελιές)
06/04/2015

image1_F1802861935.jpegΗ παραγωγή βρώσιμης ελιάς είναι πολύ σημαντική στην Π.Ε. Άρτας όπου καλλιεργούνται 51.900 στρ. Οι περιοχές καλλιέργειας είναι στη λοφώδη περιοχή της Άρτας (Παντάνασσα, Αμμότοπος, Γραμμενίτσα, Γρίμποβο, Βλαχέρνα, Πέτα, Μεγάρχη, Φωτεινό Σελλάδες και Δημαριό) που συνολικά καλύπτει το 70% των ελαιώνων. Το 15% είναι κοντά στις εκβολές του ποταμού Αράχθου (Νεοχώρι, Κομμένο, Λουτρότοπος, Συκιές, Περάνθη) ενώ το υπόλοιπο 15% βρίσκεται στα ορεινά της Άρτας. Στην Π.Ε. Πρέβεζας και κυρίως στην Δημοτικές Ενότητες Θεσπρωτικού και Λούρου υπάρχουν περίπου 21.100 στρέμματα ελαιόδεντρων επιτραπέζιας ελιάς και στην Π.Ε. Θεσπρωτίας 27.950 στρέμματα.

Υφιστάμενη κατάσταση καλλιέργειας βρώσιμης ελιάς
  Π.Ε Άρτας Π.Ε Θεσπρωτίας Π.Ε Πρέβεζας Σύνολο
Στρέμματα 51.900 21.100 27.950 100.950
Παραγωγή
(τόνοι)
7000 50 200 7250
Τυποποιητήρια 2 - 1 3
Ολοκληρωμένη
Διαχείριση
(στρέμματα)
2188 - - 2188
Βιολογική
Καλλιέργεια
(στρέμματα)
150 - - 150

image2_F-734465646.jpegΗ συγκομιδή των ελιών γίνεται με τα χέρια για να αποφευχθεί ο τραυματισμός των καρπών αλλά παράλληλα η χρονική στιγμή της συγκομιδής παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα των επιτραπέζιων ελιών αλλά και στον τύπο. Η ελιά της Άρτας εμπορεύεται σαν πράσινη, ξανθή αλλά και σαν μαύρη και έχει αναγνωρισθεί ως Π.Γ.Ε βρώσιμης ελιάς από το 1994. Ένας άλλος διαχωρισμός γίνεται βάσει του αριθμού των καρπών σε ένα κιλό. Η παραγωγή ελαιοκάρπου στην Π.Ε Άρτας έχει φτάσει τους 25.000 τόνους αλλά τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται στους 6-8.000 τόνους. Από αυτή την ποσότητα ένα μεγάλο μέρος δεν πληροί τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά προς παραγωγή βρώσιμων ελιών με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται για παραγωγή ελαιολάδου. Στην Π.Ε. Άρτας μεγάλο μέρος της εμπορίας γίνεται με μεσάζοντες. Υπάρχει ένα υποκατάστημα επεξεργασίας και τυποποίησης που απορροφά περίπου 3.000 τόνους και ένα συσκευαστήριο – τυποποιητήριο που επεξεργάζεται περίπου 500 τόνους. Περίπου 150 στρέμματα ελιάς καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο ενώ 2.188 στρέμματα καλλιεργούνται με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

image3_F1945228569.jpegΗ «ΕΑΣΑΦ» ως Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια τόσο στο εμπόριο των εσπεριδοειδών και της ελιάς που παράγουν τα μέλη της (πρωτοβάθμιοι αγροτικοί συνεταιρισμοί) όσο και σε ένα πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, προς εξυπηρέτηση των αναγκών των μελών της. Τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει και διακινεί σε αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού 30.000 έως 100.000 τόνους εσπεριδοειδών ανάλογα με τη διαθέσιμη παραγωγή των μελών μας και ανάλογα με τη ζήτηση και τις τιμές που διαμορφώνονται στις αγορές. Τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί - μέλη μας δραστηριοποιούνταν στην συγκέντρωση και εμπορία επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου, δραστηριότητες οι οποίες ατόνησαν τα τελευταία χρόνια και έτσι δημιουργούν την ανάγκη άμεσης παρέμβασης της ΕΑΣΑΦ στον κρίσιμο αυτό τομέα για τη διατήρηση μιας βιώσιμης ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή μας.

image4_F2111488433.png

Η διατροφική αξία της ελιάς

Ανάλογα με το μέγεθος τους, 5 μικρές ελιές ή 3 μεγάλες δίνουν 45 θερμίδες και ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Είναι επίσης καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και συναγωνίζονται με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Οι μαύρες ελιές είναι πλουσιότερες σε συνολικές τοκοφερόλες σε σχέση με τις πράσινες και είναι οι μόνες που εμπεριέχουν β-τοκοφερόλες και α-τοκοτριενόλες. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ αυτά που συντηρούνται σε άλμη περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.  Οι ελιές εξ’ αιτίας της βιταμίνης Α βοηθούν τον οργανισμό στην ανάπτυξη- αναπαραγωγή, όραση, δέρμα και έχει αντικαρκινική δράση ενώ οι τοκοφερόλες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επίσης αντικαρκινική δράση. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ενισχύουν τη λειτουργία του καρδιο-αναπνευστικού συστήματος και μας προφυλάσσουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτοί που πάσχουν από υπέρταση καλό είναι να προσέχουν στην κατανάλωση εξ’ αιτίας του νατρίου (σε αυτές που διατηρούνται σε άλμη).

  • Οι ελιές περιέχουν λινολεϊκό οξύ, που είναι πολύ ευεργετικό για τα βρέφη που θηλάζουν. Η ανεπάρκειά του συνδέεται με ορισμένες ασθένειες του δέρματος και προβλήματα ανάπτυξης στα βρέφη. Οι μητέρες που θηλάζουν, είναι καλό να περιλαμβάνουν τον καρπό της ελιάς στη διατροφή τους.
  • Το χλώριο που περιέχουν, μπορεί να βελτιώσει τις λειτουργίες του ήπατος, βοηθώντας τον οργανισμό για την αποτελεσματική εξάλειψη των αποβλήτων από το σώμα.
  • Οι βιταμίνες Α, D, E και K, που περιέχονται στις ελιές, βοηθούν την ανάπτυξη των οστών σε παιδιά και ενήλικες.
  • Η χαρακτηριστική γεύση και το άρωμα της ελιάς, προέρχεται από την παρουσία των πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες είναι ευεργετικές κατά του καρκίνου και επίσης διαθέτουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Η βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στις ελιές, μειώνουν τον κίνδυνο καταστροφής των κυττάρων και φλεγμονών.


ΠΗΓΕΣ

Περιφέρεια Ηπείρου

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΡΤΑΣ-ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ

oliveoil-messinia

clickatlife.gr

image5_F-1872326756.jpeg

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΕΛΙΑ (06/04/2015)