ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΛΙΕΙΑΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Τσιπούρα
20/04/2015

Τσιπούρα

 image1_F1257336857.jpeg

 

Η τσιπούρα (επιστημονική ονομασία: Sparus aurata - Σπάρος ο χρυσόχρους) είναι ένα ψάρι της οικογένειας των Σπαρίδων που απαντά στην Μεσόγειο και στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού. Η τσιπούρα μαζί με το λαβράκι από πλευράς διατροφικής αξίας ανήκουν στα πιο πολύτιμα ψάρια της Μεσογείου, καθώς είναι πλούσια στα λιπαρά οξέα ω-3. Είναι ένα από τα κύρια ψάρια για τιςιχθυοκαλλιέργειες και το πιο εκτροφεύσιμο είδος της Μεσογείου.

Στις θάλασσες της Ηπείρου (Ιόνιο και Αμβρακικός Κόλπος) έχουν αδειοδοτηθεί 39 (27 στη Θεσπρωτία & 12 στην Πρέβεζα) πλωτές μονάδες παραγωγής με κύρια παραγόμενα προϊόντα την τσιπούρα και το λαβράκι. Η εγκεκριμένη δυναμικότητα αυτών των μονάδων ανέρχεται σήμερα περίπου στους 8.500 τόνους (6.000 στη Θεσπρωτία & 2500 στην Πρέβεζα), ενώ ήδη προχωρούν διαδικασίες αύξησης αυτών των δυναμικοτήτων. Εκτός από την τσιπούρα και το λαβράκι που αποτελούν τα κύρια είδη παραγωγής άλλα είδη με σημαντική δυνατότητα ανάπτυξης και εμπορίας είναι το φαγκρί, το λυθρίνι, το μυτάκι, ο κρανιός και η συναγρίδα. Ποσοστό 85-90% του τελικού προϊόντος (νωπό-συσκευασμένο) εξάγεται στις διεθνείς αγορές, με το 70% της παραγωγής να απορροφάται από τις αγορές της Ιταλίας. Με μέση τιμή παραγωγού (ex-farm) τα €5 ανά κιλό και με παραγωγή αναφοράς τους 17.000 τόνους (ποσότητα που εκτιμάται ότι μπορούν να προσεγγίσουν οι μονάδες), οι συνολικές πωλήσεις (τζίρος) των κλάδου στην Ήπειρο υπολογίζεται ότι μπορεί να προσεγγίζει τα €85.000.000 ετησίως, συμβάλλοντας σημαντικά στην εξισορρόπηση του ισοζυγίου αλιευτικών προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου και εν γένει της χώρας.

 

Θρεπτική αξία της τσιπούρας

Η τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας μεγαλώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον σε θαλάσσιους κλωβούς, για 18 τουλάχιστον μήνες προτού διατεθούν στις αγορές. Τρέφονται δε με πιστοποιημένες ιχθυοτροφές, υψηλών προδιαγραφών, που είναι ειδικά σχεδιασμένες να προσομοιάζουν τη φυσική τους τροφή και να καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους.

Αναγνωρισμένα παγκοσμίως

Η τσιπούρα και το λαβράκι έχουν καθιερωθεί ως τα πλέον δημοφιλή μεσογειακά ψάρια τόσο στην Ευρώπη και τη Ρωσία όσο και στη Βόρεια Αμερική και διανέμονται σε νωπή μορφή κάθε βδομάδα σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ολόφρεσκα

Η τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας είναι ασφαλώς τα πιο φρέσκα ψάρια που μπορείτε να αγοράσετε, ακριβώς επειδή αλιεύονται μόνο κατά παραγγελία. Από την αλίευσή τους μέχρι το σημείο πώλησης (1 ημέρα για τις εγχώριες αγορές)διατηρείται η «αλυσίδα θερμοκρασίας», στους 0 – 2οC με αποτέλεσμα τα ψάρια να παραμένουν ολόφρεσκα.

Εγγυημένη ποιότητα και ασφάλεια

Η τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας είναι ό,τι πιο ασφαλές από πλευράς προέλευσης. Αυτό γιατί εκτρέφονται σε καθαρά νερά, που ανανεώνονται από φυσικά ρεύματα, υπό την επίβλεψη ειδικευμένων επιστημόνων. Οι σύγχρονες μονάδες μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας φέρουν πιστοποιήσεις και τηρούν Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας (ISO 9001), Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων (HACCP), Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ISO 14001), καθώς και άλλα πιο εξειδικευμένα συστήματα διαχείρισης.

Προσιτή Τιμή

Η οικονομική τιμή της τσιπούρας και του λαβρακιού ιχθυοκαλλιέργειας καθιστά το φρέσκο ψάρι προσιτό σε κάθε νοικοκυριό που επιλέγει τη Μεσογειακή διατροφή.

Υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3

Η τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας αναγνωρίστηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA, ΕΕ 1924/2006) ως πλούσιες πηγές Ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Η κατανάλωσή τους στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας της καρδιάς, της φυσιολογικής πίεσης του αίματος και των φυσιολογικών επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα.

 

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΠΕΡΙΕΧΕΙ 77.00ΘΕΡΜΙΔΕΣ 100 γρ

100G τσιπούρας περιέχει:

- 0.00 
g υδατάνθρακες

- 1.00 
g λίπους 

- 17.00 
g Πρωτεΐνη 

ορυκτά

- 53.00 mg ασβέστιο 

- 0.90 
mg σιδήρου 

- 0.00 
mg μαγνήσιο 

- 350.00 
mg φωσφόρου 

- 0.00 
mg κάλιο 

- 0.00 
mg νατρίου 


βιταμίνες


- 0.00 
mg βιταμίνης Α (ρετινόλη ή καροτένιο) 

- 0.00 
mg βιταμίνη Β1 (θειαμίνη, Aneurin) 

- 0.00 
mg βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη 

- 0.00 
mg βιταμίνης Β6 ή πυριδοξίνη 

- 0.00 
mg βιταμίνης C ή ασκορβικό οξύ 

- 0.00 
mg βιταμίνης Ε ή τοκοφερόλη 

 

Πηγές

World-population

Wikipedia

Περιφέρεια Ηπείρου

Τsipouralavraki.gr

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή