ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Ρόδι
23/04/2015

rodi_F1471984409.JPG

Η ροδιά είναι φυτό του γένους πουνική (Punica) της οικογένειας πουνικίδες (Punicaceae). Ανήκει στην τάξη μυρτώδη (Myrtales). Το γένος πουνική περιλαμβάνει δύο είδη, με σημαντικότερη την Πουνική τη ροιά ή Ροιά η κοινή (Punicagranatum). Αυτή είναι γνωστή με τα κοινά ονόματα ροδιά, ροϊδιά, ρογδιά και ρωβιά (στην Κύπρο). Καλλιεργείται κυρίως για τους καρπούς της[1], από τους οποίους παρασκευάζονται δροσιστικά ποτά και σιρόπια (γρεναδίνη), όπως επίσης και για καλλωπιστικούς σκοπούς (νάνες και διπλανθείς ποικιλίες κυρίως).

Στην Ήπειρο, στα πλαίσια νέων καλλιεργειών, συναντούμε τις εξής εμπορικές ποικιλίες:

Γλυκιές ποικιλίες : Ερµιόνηκαι Acco, για νωπή κατανάλωση.
Γλυκόξινες ποικιλίες : Wonderful και Hicaz, διπλής χρήσης. Η Wonderful παρουσιάζει προβλήµατασχησίµατοςκαι µετασυλλεκτική σήψη των καρπών, λόγω χαµηλώνθερµοκρασιών και βροχοπτώσεων κατά τη συγκοµιδή.

Ο καρπός της εκτός από τη νωπή κατανάλωση και την παραγωγή χυµών µπορεί να χρησιµοποιηθεί στην βιοµηχανία παραγωγής φαρµάκων και καλλυντικών

Θρεπτική αξία 

Ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών επιβεβαιώνουν την παράδοση που θέλει το ρόδι να αποτελεί ένα ξεχωριστό φρούτο. Η ανώτερη θρεπτική του αξία φαίνεται πως προκύπτει από την υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, κυρίως πολυφαινολών, ανθοκυανινών, ταννινών και ελαγικού οξέος. Μάλιστα, έχει φανεί πως η περιεκτικότητα του ροδιού σε πολυφαινόλες ξεπερνά αυτή του κόκκινου κρασιού, του πράσινου τσαγιού και τουμύρτιλλου. Ανάμεσα στις διάφορες ποικιλίες ροδιών, τα μικρού μεγέθους ή/και κόκκινου χρώματος καλό είναι να προτιμώνται καθώς έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα. Εκτός από αντιοξειδωτικά, το ρόδι περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, καροτενίων, σεληνίου, καλίου και φυσικά φυτικών ινών!
Ας δούμε κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού στην υγεία μας:

  • Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει πως το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να αναστείλει το σχηματισμό και πολλαπλασιασμό όγκων σε καρκινικές σειρές κυττάρων του μαστού και του προστάτη.
  • Αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής αποκάλυψαν πως η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού για 2 εβδομάδες μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, μέσω της μείωσης των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του περιορισμού της αθηροσκλήρωσης.
  • Αποτελέσματα προκαταρκτικών μελετών υποδεικνύουν πως οι περιεχόμενες στο ρόδι πολυφαινόλες μπορούν να περιορίσουν το οξειδωτικό στρες που μεταξύ άλλων οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου Alzhemer’s. Μάλιστα, αντίστοιχες μελέτες σε ποντίκια αναφέρουν πως ο χυμός ροδιού μπορεί να αυξήσει τις γνωστικές λειτουργίες, ιδιότητα που συμβάλλει επίσης στην πρόληψη της συγκεκριμένης νόσου.
  • Οι περιεχόμενες ανθοκυανίνες προσδίδουν στο ρόδι αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ ο χυμός του έχει επιπλέον αντιβακτηριδιακές, αντιικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

 

Πηγές

Ρόδι:Ο καρπός που φέρνει γούρι αλλά και Υγεία

Περιφέρεια Ηπείρου

eatwell.gr

Ροδιά (wikipedia)

Πίνακες Σύνθεσης Τροφίμων

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ρόδι ωμό (23/04/2015)