ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Μανιτάρι
23/04/2015

f1_F-1306513587.JPG

Μανιτάρι ονομάζεται κοινώς το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων με τη χαρακτηριστική, συνήθως ομβρελοειδή μορφή. Στην ουσία, αυτό που βλέπουμε είναι το σώμα του μανιταριού, δηλαδή το όργανο στο οποίο θα αναπτυχθούν τα σπόρια που θα εξασφαλίσουν τη διαιώνιση του είδους. Το κυρίως μέρος του μύκητα είναι υπόγειο και σχεδόν πάντα αθέατο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Στην Ήπειρο ενεργοποιείται σύλλογος Μανιταρόφιλων και διοργανώνεται ετήσια γιορτή μανιταριού. ∆ύο είδη µανιταριών καλλιεργούνται σε επιχειρηµατική βάση στην Ήπειρο: το λευκόµανιτάρι (Agaricus) και ο πλευρωτός (Pleurotus). Τα τελευταία χρόνια, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, η παραγωγή του λευκού µανιταριού (Agaricus) µειώνεται µε αντίστοιχη αύξηση του µεριδίου παραγωγής των µανιταριώνPleurotus.

Θρεπτική αξία

f2_F-402612057.JPG


Τα μανιτάρια έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, νάτριο και καθόλου χοληστερίνη! Λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών.Επίσης, είναι πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και βιταμινών όπως βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β (ειδικά φυλλικό οξύ αλλά και θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, Β6), σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και σελήνιο.

Τα εδώδιµα µανιτάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, µεταλλικάστοιχεία και βιταµίνες και θεωρούνται εξαιρετική διαιτητική τροφή. Ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστηµα του ανθρώπου και θεωρούνται, ιδιαίτερα στις χώρες της Άπω Ανατολής, ως τροφή µακροζωίας. Η καλλιέργεια φαρµακευτικών µανιταριώνσυνεχώς επεκτείνεται λόγω των µοναδικών ιδιοτήτων ορισµένων ειδών κατά µορφώνκαρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων κ.α. Τα καλλιεργηµένα και τα αυτοφυή µανιτάρια έχουν παρόµοια διατροφικά χαρακτηριστικά µε τα πρώτα να υστερούν µόνον στα γαστρονοµικά τους χαρακτηριστικά.

Μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης. Οι φυτικές ίνες και ορισμένα ένζυμα που περιέχουν βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης. Η υψηλή περιεκτικότητα σε άπαχη πρωτεΐνη συμβάλλει στην ¨καταστροφή¨ της υψηλής χοληστερίνης αφού γίνει η πέψη των μανιταριών

•    Προστατευτική δράση από καρκίνο του μαστού και καρκίνο του προστάτη. Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ και η β-γλυκάνη που περιέχουν δίνουν την ιδιότητα αντικαρκινικής δράσης. Η περιεκτικότητα σε σελήνιο βοηθά στην αναστολή καρκινικών κυττάρων. Επίσης, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι δρώντας μαζί με τη βιταμίνη Ε μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου.

•    Ρύθμιση σακχάρου αίματος. Η θρεπτική τους αξία όπως και η περιεκτικότητα τους σε ινσουλίνη και ενζυμα βοηθούν στην μείωση της γλυκόζης που περιέχουν ορισμένες τροφές. Τα φυσικά αντιβιοτικά που περιέχουν, προστατεύουν από τις λοιμώξεις των άκρων του σώματος που δημιουργούνται λόγω του σακχαρώδη διαβήτη.

•    Βελτίωση ανοσοποιητικού συστήματος. Η εργοθειονίνη, ένα από τα πιο δραστικά φυσικά αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα μανιτάρια, προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες μειώνουν την άμυνα του οργανισμού. Τα αντιβιοτικά και κυρίως η πενικιλίνη όπως και η βιταμίνη Α, βιταμίνη C και οι βιταμίνες συμπλέγματος Β που βρίσκονται στα μανιτάρια, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

•    Σιδηροπενική αναιμία. Ο σίδηρος που περιέχεται στα μανιτάρια βοηθά σε περιπτώσεις αναιμίας.

•    Μείωση αρτηριακής πίεσης λόγω της περιεκτικότητας σε κάλιο (η χαμηλή τους περιεκτικότητα σε νάτριο και η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθά στην αντιμετώπιση της αυξημένης αρτηριακής πιέσεως)

•    Αντιβακτηριακή δράση λόγω του χαλκού που περιέχουν




Πηγές

Δόλιανη,το χωριό της τρούφας

Medi Διατροφή

Μανιτάρι (wikipedia)

Περιφέρεια Ηπείρου

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή