ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
καρύδι
21/04/2015

Καρύδι

 

Η καρυδιά (επιστ: Καρυά, Juglans) ανήκει στην οικογένεια των Καρυοειδών(Juglandaceae) με 20 είδη φυλλοβόλων δέντρων. Είναι αυτοφυές, αγγειόσπερμο, μονοχλαμυδικό φυτό. Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής και καλλιεργείται σε διάφορους τύπους κλιμάτων και περιβάλλοντος. Όμως αποδίδει περισσότερο σε περιοχές με θερμό και υγρό κλίμα. Tο πιο συνηθισμένο και γνωστό είδος είναι η Καρυά η βασιλική, λατινική ονομασία Juglans regia.

 k1_F2031434089.JPG

 

Τα καρύδια, όταν ωριμάσουν, τινάζονται από το δέντρο με ράβδισμα και μαζεύονται από το έδαφος πριν μαυρίσουν. Στη συνέχεια ξεφλουδίζονται και ξεραίνονται σε ειδικά ξηραντήρια. Το καρύδι έχει σχήμα σφαιρικό και το περικάρπιο του όταν είναι χλωρό είναι παχύ σαρκώδες και πράσινο ενώ όταν ωριμάζει αλλάζει χρώμα σε ανοιχτό μπεζ-καφέ και γίνεται σκληρό, ξυλώδες κέλυφος.

Το εσωτερικό του καρυδιού, η καρυδόψιχα, αποτελείται από δύο μεγάλες κοτυληδόνες οι οποίες περιβάλλονται από ένα λεπτό σπερματικό περίβλημα. Η καρυδόψιχα τρώγεται σκέτη σαν ξηρός καρπός, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική και τρώγεται με μέλι. Το χλωρό καρύδι γίνεται νόστιμο γλυκό του κουταλιού.

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ :

Για πεδινές και ηµιορεινές περιοχές:

Gustine (Γκουστίν): Πλαγιόκαρπη, πολύ παραγωγική ποικιλία, µε εύκολο αποχωρισµό ψίχας από κέλυφος, ευαίσθητη στη βακτηρίωση και µέση στην ανθράκωση. Επικονιαστές οι ποικιλίες Pedro, Hartley, Chandler.

Για ηµιορεινές περιοχές: Vina (Βίνα): Πλαγιόκαρπη, πολύ παραγωγική ποικιλία, µε εύκολο αποχωρισµό ψίχας από κέλυφος, ευαίσθητη στη βακτηρίωση και µέση στην ανθράκωση. Επικονιαστές οι ποικιλίες Pedro, Hartley, Chandler.

Για ηµιορεινές και ορεινές περιοχές: Chandler (Τσάντλερ): Πλαγιόκαρπη, πολύ παραγωγική ποικιλία µεγάλης αξίας, µε εύκολο αποχωρισµό ψίχας από κέλυφος, πολύ µικρή ευαισθησία στη βακτηρίωση και την ανθράκωση. Επικονιαστής η ποικιλία Franquette. Lara (Λάρα): Πλαγιόκαρπη, παραγωγική µεγαλόκαρπη ποικιλία, µε εύκολο αποχωρισµό ψίχας από κέλυφος, µε µικρή ευαισθησία στη βακτηρίωση και την ανθράκωση. Επικονιαστής η ποικιλία Franquette.

Για πολύ ορεινές περιοχές (>800 µ.): Franquette (Φρανκέτ): Ακρόκαρπη ποικιλία, µε καλή παραγωγή µετά την είσοδο σε πλήρη καρποφορία, µε πολύ µικρή ευαισθησία στη βακτηρίωση και την ανθράκωση. Επικονιαστής η ποικιλία Ronte de Montignac ή Meylannaise.

 k2_F-649898750.JPG

 

Πηγές

nutritionmed

vita.gr

wikipedia

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή