ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ
07/04/2015

1. Γαρίδες σαγανάκι

image6_F-503105701.jpeg 

Υλικά:

  • 8 γαρίδες ολόκληρες
  • 75ml ζωμό λαχανικών
  • 150ml σάλτσα ντομάτας
  • 100γρ. φέτα σκληρή
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι

Για τη σάλτσα:

  • 50ml ελαιόλαδο
  • 25ml ζωμός λαχανικών
  • 1 κουτ. σούπας βασιλικό
  • 1 σκελίδα σκόρδο                                  

Χρόνος μαγειρέματος: 
8 λεπτά

Μερίδες:2 

Αφού ξεπλύνουμε και στραγγίξουμε τις γαρίδες καλά, αφαιρούμε τα κελύφη τους, κρατώντας τα κεφάλια και τις ουρές και σκίζουμε λίγο την ράχη ώστε να τραβήξουμε με την μύτη του μαχαιριού την κύστη, η οποία δεν είναι ευχάριστη στο δάγκωμα, καθώς περιέχει άμμο.

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τον ζωμό λαχανικών και ρίχνουμε τις γαρίδες. Γυρίζουμε 1-2 φορές από την κάθε πλευρά και χαμηλώνουμε την ένταση στην εστία.
  2. Αναμειγνύουμε σε ένα blender το ελαιόλαδο, το βασιλικό, το σκόρδο και το ζωμό λαχανικών και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
  3. Προσθέτουμε στο τηγάνι το μείγμα, αλάτι και πιπέρι.
  4. Δυναμώνουμε την ένταση στην εστία και προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας.
  5. Κλείνουμε την εστία και ρίχνουμε την φέτα, κομμένη σε μεγάλους κύβους, και τον φρέσκο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

Tips:

Προσαρμόζουμε την ποσότητα του αλατιού, ανάλογα με το πόσο αλατισμένη είναι η φέτα.

2. Παστίτσιο με γαρίδες, λαχανικά και φέτα

image7_F1301870913.jpeg

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ μακαρόνια πένες τρικολόρε
  • 750 γρ γαρίδες (μετρίου μεγέθους)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 πράσινη πιπεριά (ψιλοκομμένη)
  • 1/2 κόκκινη πιπεριά (ψιλοκομμένη)
  • 1/2 κίτρινη πιπεριά (ψιλοκομμένη)
  • 3 μανιτάρια πλευρώτους (ψιλοκομμένα)
  • 1 ντομάτα (ψιλοκομμένη)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 2 σφηνάκια ούζο
  • 2 σφηνάκια λευκό κρασί
  • 1/2 ποτήρι του νερού σάλτσα ντομάτας
  • 2Κ. της σούπας κέτσαπ
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1 κ. του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κ. του γλυκού πιπέρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ. της σούπας ψιλοκομμένο μαιντανό
  • 1 κ. της σούπας βούτυρο για το σοτάρισμα
  • τριμμένη φέτα
  • 1 κύβο λαχανικών

 

Για την μπεσαμέλ

  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 λίτρο γάλα
  • 3-4 κ. της σούπας τυρί κρέμα
  • 1/2-1κ. του γλυκού αλάτι
  • 1/2κ. του γλυκού πιπέρι

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια μας με τον κύβο λαχανικών, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε μια άκρη.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά όλα τα λαχανικά μας με το βούτυρο, εκτός από την ντομάτα και προς το τέλος ρίχνουμε και τις γαρίδες να σοταριστούν και αυτές με τα λαχανικά.
  3. Σβήνουμε με το ούζο και το κρασί και περιμένουμε για λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Συνεχίζουμε ρίχνοντας στο τηγάνι την ντομάτα, τη σάλτσα ντομάτας, την κέτσαπ, το νερό, το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη, το μαϊντανό και περιμένουμε μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα μας, ανακατεύοντας τακτικά για να μην μας κολλήσει.
  5. Αφήνουμε στην άκρη και τη σάλτσα μας να κρυώσει.
  6. Για την μπεσαμέλ ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε με το σύρμα μας.
  7. Έπειτα ρίχνουμε το 1/3 από το γάλα μας ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με ζωηρές κινήσεις. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπα γάλα και μόλις αρχίζει να πήζει η μπεσαμέλ ρίχνουμε και το τυρί κρέμα.
  8. Σε δυο ταψάκια μιας χρήσης στρώνουμε πρώτα τα μακαρόνια, έπειτα τη σάλτσα μας στη συνέχεια πασπαλίζουμε με φέτα επάνω από την σάλτσα και τέλος ρίχνουμε την μπεσαμέλ μας.
  9. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
  10. Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να βάλετε περισσότερη ή λιγότερη ποσότητα είτε από τα μακαρόνια ή τη σάλτσα ή τη μπεσαμέλ ανάλογα με την γεύση που θέλει ο καθένας. Εγώ συνηθίζω να χρησιμοποιώ την ίδια ποσότητα και στα μακαρόνια και στη σάλτσα και στην μπεσαμέλ.

 

Μπορείτε να αφαιρέσετε κάποιο λαχανικό, να βάλετε λιγότερη ή περισσότερη ποσότητα σε κάποιο άλλο πετυχαίνοντας την γεύση που εσείς θέλετε.

 

Σε περίοδο νηστείας αφαιρέστε την φέτα και το τυρί κρέμα, αντικαταστείστε το γάλα με γάλα σόγιας και το βούτυρο με ελαιόλαδο ή φυτικό βούτυρο και κάντε ένα παστίτσιο νηστίσιμο που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα ένα κανονικό.

 

ΠΗΓΕΣ

KALLIMANIS

Οι συνταγές της παρέας

V. GEITONAS

my Diatrofi

vita.gr

etanal.gr

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΓΑΡΙΔΕΣ (07/04/2015)