ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΕΛΙΑ
06/04/2015

1. Μελιτζανόπιτα με ελιές

image6_F-1571906562.png

  • ½ κιλό φύλλο κρούστα (για πίτες)
  • 4 μελιτζάνες
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 φρέσκιες ντομάτες
  • 1 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 5 κουταλιές σούπας τραχανάς ή ρύζι
  • 400 γρ. τυρί φέτα
  • 150 γρ. ελιές πράσινες ροδέλες
  • 10 φύλλα φρέσκος βασιλικός
  • 6 αυγά, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβετε τις μελιτζάνες σε κύβους, τις πασπαλίζετε με αλάτι και τις αφήνετε 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε και τις στύβετε καλά με τα χέρια. Σοτάρετε στο λάδι με τις μελιτζάνες, τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες και το σκόρδο και τις κατεβάζετε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσουν ρίχνετε τις ελιές, το βασιλικό, τον μαϊντανό, τη φέτα, τις τομάτες ψιλοκομμένες και τα αυγά χτυπημένα. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί. Παίρνετε ένα – ένα φύλλο, το αλείφετε με το πινέλο με λάδι, απλώνετε κατά μήκος λίγη γέμιση, ρίχνετε τον τραχανά ή το ρύζι πασπαλιστά και τυλίγετε κάθε φύλλο σε ρολό. Το τοποθετείτε στριφτά στο ταψί, αρχίζοντας από την άκρη. Συνεχίζετε, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Αλείφετε στο τέλος τα φύλλα με λίγο λάδι με πινέλο. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο στους 170ο C για 1 ώρα περίπου.

Παραδοσιακές συνταγές με ελιές

2. Ψωμί με μαύρες ελιές

image7_F1104110469.jpeg 

ΥΛΙΚΑ για 1 καρβελάκι

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 175 γρ. νερό
  • 5 γρ. μαγιά
  • 5 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. μαύρες ελιές

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι.
  2. Ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στο χέρι και είναι ελαφρώς ελαστική. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να γίνει διπλή σε μέγεθος.
  3. Στη συνέχεια, την ξαναζυμώνουμε για να φύγει όλος ο αέρας και προσθέτουμε τις ελιές, αφού τις έχουμε πλύνει καλά.
  4. Πλάθουμε ένα καρβέλι και το βάζουμε σε ένα ταψάκι με λίγο ελαιόλαδο, για να μην κολλήσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για 30 λεπτά περίπου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ new line

 

3. Κοτόπουλο με ελιές

image8_F-1000314250.jpeg 

Συστατικά:

2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
1 κοτόπουλο, 1 1/2-2 κιλά, κομμένο σε 6 κομμάτια
αλάτι και πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
30-40 σκελίδες σκόρδο, μεγάλες
1/2 φλ. κρασί λευκό ξηρό
1/2 φλ. ζωμό κότας
1 φλ. πράσινες ελιές τσακιστές, χωρίς το κουκούτσι πλυμένες πολύ καλά

 

Οδηγίες:

 

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι τηγάνι και δυνατή φωτιά ζεστάνετε το λάδι, βάλτε στο κοτόπουλο μια πρέζα αλάτι και πιπέρι και σοτάρετε περίπου 10 λεπτά απ' όλες τις μεριές  μέχρι να ροδίσει καλά. Προσέξτε μην καεί.

 

Χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο. Κάτω από το κοτόπουλο, απλώστε τα σκόρδα ομοιόμορφα και σοτάρετε 8-10 λεπτά, κουνώντας  πότε πότε το τηγάνι, μέχρι το σκόρδο να ροδίσει. Σιγά σιγά, προσθέστε το κρασί, το ζωμό και τις ελιές.  Κουνήστε το τηγάνι και με ξύλινη κουτάλα ξύστε τις νοστιμιές που έχουν κολλήσει. Σκεπάστε  και αφήστε στη φωτιά περίπου 10-17 λεπτά, μέχρι το ζουμί που βγαίνει όταν τρυπάτε το κοτόπουλο, να είναι διαφανές. Σερβίρετε βάζοντας μαζί σάλτσα, σκόρδα και ελιές.  Συνοδέψτε με πατάτες ψητές.

 

Tips

Μπορείτε να φτιάξετε την συνταγή με μπουτάκια κοτόπουλου και να προσθέσετε και λίγες μαύρες ελιές.

GOURMED

3. Αρνί καρέ στο φούρνο με ελιές, θυμάρι & ψητές ντομάτες

image9_F198225345.jpeg 

Υλικά

  • 1 κιλό καρέ αρνιού (παιδάκια άκοπα)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες σε ροδέλες
  • 250 γρ. ντομάτες 

Εκτέλεση

  • Αλατοπιπερόνουμε το καρέ, τοποθετούμε σε ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40΄.
  • Προσθέτουμε στο ταψί τις ελιές και τις ντομάτες και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15΄ακόμα.
  • Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και σερβίρουμε συνοδεύοντας με τις ελιές και τις ψητές ντομάτες.

news.gr

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ (Βρώσιμες Ελιές) (06/04/2015)