ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ
06/04/2015

1. Παπαρδέλες με αυγοτάραχο και λεμόνι

image6_F-183085319.jpeg 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή)
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 1 πρέζα σπόροι ξερού κόλιαντρου
  • 2 καλές κ.σ. single malt whisky
  • 1 καλή κ.σ. τρίμμα αυγοτάραχου
  • 20 φετούλες αυγοτάραχο
  • 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

Βράζουμε τις παπαρδέλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο. Όταν θα τις στραγγίξουμε, θα κρατήσουμε λίγο από το νερό όπου έχουν βράσει. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Όταν ζεσταθούν, προσθέτουμε το μπούκοβο και το κόλιαντρο. Τα αφήνουμε να κάψουν λίγο και τα σβήνουμε με το ουίσκι. Προσθέτουμε το τρίμμα από το αυγοτάραχο και δύο κουτ. σούπας από το νερό όπου βράζουν οι παπαρδέλες και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για μερικά λεπτά, ώσπου να δέσουν τα υλικά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τις στραγγισμένες παπαρδέλες. Αν το νερό της σάλτσας έχει μειωθεί, προσθέτουμε λίγο από το νερό όπου έχουν βράσει τα ζυμαρικά, για να είναι το φαγητό ζουμερό. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τις φετούλες αυγοτάραχου, τρίβουμε το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε αμέσως.

athinorama.gr

2. αυγά μάτια με τρίμα αυγοτάραχου

image7_F2022054382.jpeg 

ΥΛΙΚΑ

  • 25 άγρια σπαράγγια ή 6 σπαράγγια
  • 1 πατάτα
  • 1 σφην. γλυκό κρασί Σάμου
  • 10 κλων. σχινόπρασσο
  • 4 αβγά
  • 1 κ.σ. τρίμμα αυγοτάραχου
  • Ξύσμα από 1 λάιμ
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο Άλτις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε την πατάτα με τη φλούδα μέχρι να μαλακώσει. Ζεματίζουμε τα σπαράγγια για 1 λεπτό σε βραστό νερό. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζουμε - αν έχουμε άγρια δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα γιατί είναι πολύ τρυφερά.

Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε τα σπαράγγια για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί Σάμου.

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την πατάτα και την προσθέτουμε στο τηγάνι με τα σπαράγγια, αρωματίζουμε με το ξύσμα μοσχολέμονου και τις αφήνουμε για λίγα λεπτά να σωταριστούν.

Προσθέτουμε τα αβγά, αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για περίπου 6 λεπτά σε μέτρια φωτιά, περιχύνοντας από πάνω τα αβγά με το λάδι του τηγανιού για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σχοινόπρασσο και το τρίμμα αυγοτάραχου. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε  γαρνίροντας με λίγο ακόμα ξύσμα μοσχολέμονου,  φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ωμό ελαιόλαδο.

CHEF στον ΑΕΡΑ

3. Ταραμοσαλάτα με αυγά ρέγγας ή τρίμμα αυγοτάραχου

 

image8_F-774266406.jpeg

 

Υλικά

  • για 8-10 άτομα 130 γραμμ.
  • ταραμάς λευκός
  • 200 γραμμ. ψίχα ψωμιού
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ. σούπας τρίμμα αυγοτάραχου ή αυγά από την κοιλιά μιας ολόκληρης παστής ρέγγας
  • χυμός από 1 μέτριο λεμόνι

 

Εκτέλεση

Βάζετε το ψωμί να μουσκέψει σε χλιαρό νερό και το στύβετε καλά. Βάζετε τον ταραμά στο μίξερ (ή στο γουδί), ρίχνοντας και 3-4 σταγόνες ελαιόλαδο για να μην κολλήσει, και χτυπάτε για 1 λεπτό. Προσθέτετε το αυγοτάραχο ή τα αυγά της ρέγγας και συνεχίζετε το χτύπημα για 1 λεπτό. Προσθέτετε, σιγά σιγά και σε συνεχή ροή, ελαιόλαδο και λεμόνι, χτυπώντας συνεχώς μέχρι να αποκτήσει το μείγμα μια κρεμώδη υφή, σαν αλοιφή.

Σημ.: Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και 1 κουταλιά της σούπας κρεμμύδι τριμμένο στην ταραμοσαλάτα, φροντίζοντας να επιλέξετε ένα όχι πολύ αψύ. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι το κρεμμύδι αλλοιώνεται γρήγορα και έτσι θα μειώσετε τον χρόνο συντήρησής της.

HomeFood

4. Ρώσικες τηγανίτες με αυγοτάραχο και ξύσμα λεμονιού

image9_F282251848.jpeg

Υλικά

  • 40 μπλινίς (ή λεπτές φέτες από μπαγκέτα)
  • 100 γρ. αυγοτάραχο, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
  • μείγμα φρεσκοτριμμένων πιπεριών
  • ξύσμα 2 λεμονιών
  • χυμός 1 λεμονιού 

Προετοιμασία 15΄  Ψήσιμο 5΄

 
Διαδικασία:

 

Βάζουμε τα μπλινίς σε ένα ταψί και τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά στον φούρνο στους 180° C. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τον άνηθο και φρεσκοτριμμένα πιπέρια. Αλείφουμε τα μπλινίς με το μείγμα γιαουρτιού - άνηθου και πάνω στο καθένα βάζουμε μια λεπτή φετούλα αυγοτάραχο. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα των λεμονιών, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.

 

ellada-russia

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ (06/04/2015)