ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΑΡΝΙ
06/04/2015

1. Αρνάκι εξοχικό στη λαδόκολλα

image3_F-1191555314.jpeg 

Υλικά συνταγής

  • 1 μπούτι αρνίσιο (περίπου 1½ κιλό) ξεκοκαλισμένο, κομμένο σε μερίδες
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 6 πατάτες
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 6 φέτες κεφαλοτύρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 6 λαδόκολλες

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το κρέας (μερίδες) σε μπολ. Το αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το φρέσκο δυόσμο και τα σκόρδα κομμένα σε φετάκια. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τη δάφνη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Πότε πότε το ανακατεύουμε. Κόβουμε τις πατάτες σε στρογγυλές φέτες. Σ’ ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφρά τις πατάτες σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, περίπου 10΄. Τις αφήνουμε σε πιατέλα. Απλώνουμε τις λαδόκολλες στον πάγκο εργασίας. Βάζουμε 3-4 φέτες πατάτας στη λαδόκολλα, από πάνω 1 μερίδα αρνί, τα σκεπάζουμε με 1 φέτα κεφαλοτύρι. Περιχύνουμε με 2 κ.σ. μαρινάτα. Τυλίγουμε τη λαδόκολλα σε πακέτο και με την ένωση προς τα κάτω τοποθετούμε τα πακέτα σε λαμαρίνα. Αφού τυλίξουμε όλες τις μερίδες, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 15'.

Mερίδες: 6

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 75 λεπτά

argiro.gr

2. ΑΡΝΙ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ

image4_F-749997077.jpeg 

Υλικά:

  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/3 του φλυτζανιού λάδι (προτιμήστε ελιάς για καλύτερη γεύση)
  • 1 κιλό αρνί κομμένο όπως για γιαχνί
  • Αλάτι, πιπέρι και λίγη ζαφορά
  • ½ κουταλάκι κανέλα αλεσμένη
  • 3 φλυτζάνια νερό
  • 2 μεγάλα κυδώνια
  • 1 κουτάλι ζάχαρη
  • 1/4 του φλυτζανιού λεμόνι

Εκτέλεση:

Σε μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το κρέας.
Προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι, την κανέλα και το νερό.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για μια ώρα ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Πλένουμε αλλά δεν καθαρίζουμε τα κυδώνια.
Κόβουμε σε κομμάτια (πχ οκτώ, ανάλογα με το μέγεθος του κυδωνιού) και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Τα τηγανίζουμε σε ελάχιστο λάδι για 2-3 λεπτά (να μην μαλακώσουν πολύ).
Στην κατσαρόλα με το κρέας ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λεμόνι, τη ζαφορά και τα κυδώνια.
Σιγοβράζουμε για 35 λεπτά ή όποτε τέλος πάντων μαλακώσει καλά το κρέας και τα κυδώνια.
Σερβίρουμε με ρύζι και συνοδεύουμε ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ με ξηρό κρασί.

Greek Cook

3. Αρνί με σάλτσα γιαουρτιού

image5_F-691748688.jpeg

Υλικά

  • 2 κιλά αρνάκι (μπούτι ή στήθος ή νεφραμιά)
  • 1 κιλό γιαούρτι πρόβιο της σακούλας (καλά στραγγισμένο)
  • 10 αυγά (μεγάλα)
  • 250 γραμ. βούτυρο φρέσκο
  • αλάτι, πιπέρι
  • μισό κουταλάκι του καφέ σόδα φαγητού

Διαδικασία

  • Πλένουμε καλά το κρέας.
  • Αφού στραγγίσει από τα νερά, το αλατίζουμε και το πιπερώνουμε κανονικά.
  • Το βάζουμε στο ταψάκι του φούρνου της ηλεκτρ. κουζίνας, προσθέτοντας 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C, τον γυρίζουμε στο κάτω γκρίλ και τότε βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
  • Το αφήνουμε να ψηθεί καλά και ανάβουμε και το πάνω γκρίλ για να ροδοκοκκινίσει.
  • Χρειάζονται 1 1/2 - 2 ώρες, για να ψηθεί καλά και να μείνει με την κανονική σάλτσα του, οπότε το ξεφουρνίζουμε.
  • Έχουμε χτυπημένα τα αυγά σε ανάλογη πιατέλα.
  • Ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι, χτυπώντας πάντα ελαφρά, προσθέτουμε το βούτυρο και τη σόδα.
  • Γίνεται έτσι μία κρέμα παχύρευστη, που την περιχύνουμε στο ταψί με το κρέας και το βάζουμε πάλι στο φούρνο.
  • Σε ένα τέταρτο (1/4) της ώρας το βγάζουμε και είναι έτοιμο.
  • Το αρνί με σάλτσα γιαουρτιού είναι έτοιμο και σερβίρεται με σαλάτα μαρούλι.

nostimada

4. Πασχαλινό αρνί γεμιστό στο φούρνο

image6_F313514230.jpeg 

Θα χρειαστούμε:

  • ολόκληρο το στήθος από ένα αρνί ή κατσίκι 8 κιλών περίπου

Για την γέμιση

  • την συκωταριά του αρνιού
  • 270 γρ. ρύζι τ. Αμερικής (κίτρινο)
  • μισό φλιτζάνι ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
  • 3/4 φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
  • μισό φλιτζάνι καρύδια
  • μισό φλιτζάνι φουντούκια
  • μισό φλιτζάνι κουκουνάρια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο κομμάτι κανέλας
  • 10 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Επιπλέον

  • 3/4 φλιτζανιού φυτίνη λιωμένη
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 καρότο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • χονδρή κλωστή και 1 μεγάλη βελόνα

Στην πράξη:

Πλένουμε καλά το στήθος του αρνιού μέσα και έξω. Το σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό του αρνιού, όχι πολύ όμως γιατί αλάτι και πιπέρι θα προσθέσουμε και στην λιωμένη φυτίνη.
Ανακατεύουμε την λιωμένη φυτίνη με το χυμό λεμονιού, το αλάτι και ένα κουταλάκι πιπέρι. Αλείφουμε το εσωτερικό του αρνιού με το μισό μείγμα της φυτίνης.
Καθαρίζουμε την συκωταριά, όπως κάνουμε συνήθως.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει. Ρίχνουμε μέσα την συκωταριά και την ζεματάμε μερικά λεπτά. Την βγάζουμε και την βάζουμε στο σουρωτήρι των μακαρονιών να στραγγίσει και να κρυώσει λίγο. Κόβουμε την συκωταριά σε μικρά κομματάκια με ψαλίδι μαγειρικής ή ένα μαχαίρι που κόβει καλά.
Κόβουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια σε μικρά κομμάτια, όχι όμως πολύ μικρά.
Πλένουμε και στραγγίζουμε τις σταφίδες.
Σε κατσαρόλα βάζουμε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα μπαχαρικά, τους κομμένους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες. Όταν δούμε τα κρεμμύδια να έχουν γυαλίσει, προσθέτουμε και την ψιλοκομμένη συκωταριά. Σοτάρουμε να ροδίσουν τα κομμάτια της συκωταριάς.
Προσθέτουμε1,5 ποτήρι νερό, την ζάχαρη, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για 7-10 λεπτά, ώστε να απορροφηθεί το νερό. Ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα, γιατί η γέμιση έχει την τάση να κολλά στον πυθμένα της κατσαρόλας.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και την αφήνουμε να χλιάνει. Αφαιρούμε την κανέλα και τα μπαχάρια.
Γεμίζουμε το αρνί με την γέμιση, αφήνοντας ένα κενό όσο ένα μεγάλο πορτοκάλι ανάμεσα στην γέμιση και στο σημείο της κοιλιάς που θα ράψουμε το αρνί.
Χρησιμοποιώντας την χονδρή κλωστή και την βελόνα, ράβουμε το άνοιγμα της κοιλιάς του αρνιού καλά, ώστε να μην βγει έξω η γέμιση κατά το ψήσιμο. Αν δεν έχουμε χονδρή κλωστή, βάζουμε αυτήν που έχουμε διπλή.
Δεν γεμίζουμε εντελώς το στήθος του αρνιού με την γέμιση. Το ρύζι φουσκώνει κατά την διάρκεια του ψησίματος και το σημείο που ράψαμε το αρνί μας θα ανοίξει.
Σε περίπτωση που μας περισσέψει άψητη γέμιση ή θα την μαγειρέψουμε με λίγο νεράκι μέσα στην κατσαρόλα ή θα την βάλουμε σε ειδική σακουλίτσα για ψήσιμο στον φούρνο. Θα την τοποθετήσουμε δίπλα στο αρνί, μέσα στο ταψί.
Βάζουμε το γεμισμένο αρνί στο ταψί που θα το ψήσουμε. Εγώ χρησιμοποιώ το μεγάλο βαθύ ταψί του φούρνου μου. Το αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα της φυτίνης. Γύρω γύρω σκορπίζουμε τα λαχανικά.
Προσθέτουμε ένα μεγάλο ποτήρι νερού μέσα στο ταψί.
Παίρνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας και το βρέχουμε καλά. Σκεπάζουμε με αυτό το στήθος του αρνιού. Τέλος σκεπάζουμε όλο το ταψί με κομμάτια αλουμινόχαρτου, τα οποία στερεώνουμε γύρω από το ταψί. Έτσι το φαγητό μας θα ψηθεί με τα δικά του υγρά και με το νεράκι που προσθέσαμε. Παρ' όλα αυτά εμείς θα ελέγχουμε το φαγητό μας κατά την διάρκεια του ψησίματος, μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο.
Βάζουμε το αρνί μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθ. Κελσίου.
Ψήνουμε για 3 ώρες περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας.
15 λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο, αφαιρούμε την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το αρνί να ροδίσει.
3-4 φορές στο διάστημα αυτό, θα το ραντίσουμε με τα υγρά που έχουν βγει στο ταψί. Έτσι θα ροδοψηθεί το κρεατάκι και θα μοιάζει σε εμφάνιση και γεύση με ψητό της σούβλας.
Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Αφαιρούμε τις κλωστές και αδειάζουμε την γέμιση σε πιατέλα ή βαθύ μπολ.
Κόβουμε το στήθος του αρνιού και σερβίρουμε τα κομμάτια του σε μεγάλη πιατέλα.

Συνταγές Της Καρδιάς

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΑΡΝΙ (06/04/2015)