|
ΥΛΙΚΑ: 1 kg βιολογικά ακτινίδια 800γρ. κρυσταλλική ζάχαρη 7 σταγόνες χυμό λεμονιού 1 κ.σ. χυμό πορτοκάλι 1/2 βανίλια σκόνη βαζάκια γυάλινα αποστειρωμένα ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα ακτινίδια. Βάζουμε γαντάκια χειρουργικά, και με τα χεράκια μας χοντροκομματιάζουμε τα ακτινίδια. Όπως είναι τα βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τη βανίλλια και τη ζάχαρη. Αν δημιουργηθεί αφρός, τον αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα και τον πετάτε. Σε σχετικά μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνέχεια για 20', αφήνουμε την μαρμελάδα μας να ψηθεί. Μόλις έχουν περάσει τα είκοσι λεπτά και η μαρμελάδα μας αρχίζει να δένει, ρίχνουμε το λεμόνι και το πορτοκάλι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αποστειρώνουμε τα βαζάκια μας. Τα πλένουμε με καυτό νερό και σαπούνι. Τα στεγνώνουμε σε αποστειρωμένη πετσέτα (πλυμένη δηλαδή και φρεσκοσιδερωμένη, όπως κάνουμε για τα μωρά μας.) Στη συνέχεια τα κλείνουμε και τα βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα, στη βάση της οποίας έχουμε βάλει μια σχαρίτσα μεταλλική για να μην ακουμπάνε απευθείας στον πάτο της κατσαρόλας τα βαζάκια. Το νερό της κατσαρόλας θα πρέπει να τα καλύπτει πλήρως. Μόλις βράσει το νερό της κατσαρόλας, τα αφήνουμε για 15΄ και σβήνουμε το μάτι. Τα αφήνουμε μέσα στο νερό μέχρι να είναι έτοιμη η μαρμελάδα μας. Μόλις είναι έτοιμη η μαρμελάδα, τα βγάζουμε με γαντάκι ειδικό γιατι καίνε και τα γεμίζουμε αφήνοντας 1 δάχτυλο από το καπάκι. Τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε ένα βράδυ. Μόλις τα ανοίξουμε τα διατηρούμε στο ψυγείο για 2-6 μήνες. Αν σας μουχλιάσει η μαρμελάδα, να την πετάξετε αμέσως, μην αφαιρέσετε το πάνω στρώμα απλά. Να χρησιμοποιείτε αψεγάδιαστα φρούτα και όχι πολύ γινωμένα. Να τα πλένετε πολύ σχολαστικά πριν τα χρησιμοποιήσετε.
ΠΗΓΕΣ
Maroulita
|