Το ακτινίδιο, είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα και απαραίτητα φρούτα, που γίνονται πολύ ξεχωριστό γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, αλλά κι ένα απίθανο λικέρ.
Επειδή περιέχει περισσότερη βιταμίνη C, από οποιοδήποτε άλλο φρούτο, καλό είναι να τα εντάξουμε στην διατροφή των παιδιών μας.
Υλικά
- 1 κιλό ακτινίδια ώριμα και κρουστά (καθαρισμένα) 700 γρ. ζάχαρη
- 1 φλυτζ. τσαγιού νερό
- 3 λεμόνια (το χυμό τους)
- αρμπαρόριζα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε προσεκτικά τα ακτινίδια, τα πλένουμε και τα κόβουμε κατά μήκος στα δύο ή στα τέσσερα.
Τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ με νερό που να τα σκεπάζει και το χυμό από τα 2 λεμόνια και τ᾿ αφήνουμε για 3 - 4 ώρες, να σφίξουν.
Έπειτα τα στραγγίζουμε, χωρίς να τα πλύνουμε και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε στρώσεις μαζί με τη ζάχαρη.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, (ή με μια μεμβράνη) και τα αφήνουμε 7 - 8 ώρες, να βγάλουν τα υγρά τους.
Κατόπιν, βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το νερό και μόλις πάρουν βράση, βράζουμε για 5' και ξαφρίζουμε όσο βγάζουν αφρούς.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να σταθεί 7 με 8 ώρες, τουλάχιστον.
Την άλλη μέρα, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 10'- 15' περίπου, απ᾿ την ώρα που θα πάρει βράση, μέχρι να μαλακώσουν τα ακτινίδια και να δέσει το σιρόπι. (Αν τα φρούτα μας είναι σκληρά, θα χρειαστούν περισσότερο βράσιμο και νερό).
Λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού μαζί με την αρμπαρόριζα.
Το διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα, καλύτερα στο ψυγείο, για τουλάχιστον ένα χρόνο.
- Όταν μας τελειώσει, δεν πετάμε το σιρόπι αλλά το κρατάμε και το χρησιμοποιούμε για παγωτά ή για να ραντίσουμε παντεσπάνια, κ.λ.π.
- Χρειάζεται προσοχή, γιατί φουσκώνει αρκετά.
ΠΗΓΕΣ
Τα φαγητά της γιαγιάς
|